Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Israel, dar americanii nu dau undă verde unui răspuns militar al IDF asupra Iranului. Cum mută Israelul?

Celulă de criză la Casa Albă după ce Iranul a atacat Israelul. Photo source: Joe Biden
Celulă de criză la Casa Albă după ce Iranul a atacat Israelul. Photo source: Joe Biden

Președintele american Joe Biden a purtat o discuție telefonică cu Bibi Netanyahu, premierul Israelului. Convorbirea a avut loc după atacul fără precedent lansat de Iran asupra Israelului.

Joe Biden a convocat o celulă de criză la Casa Albă.

Netanyahu l-a sunat pe președintele american după o ședință a cabinetului israelian dedicată atacului masiv cu drone și rachete lansat de Iran de pe teritoriul său.

Președintele american Joe Biden a reiterat sprijinul "neclintit" al SUA față de Israel în fața agresiunii Iranului. "Suntem hotărâți să ne menținem angajamentul pentru securitatea Israelului în fața amenințărilor din partea Iranului și a aliaților săi din regiune", a scris președintele american pe platforma X, publicând o fotografie de la o întâlnire de urgență cu echipa sa de securitate națională de la Casa Albă.

Presa americană susține însă că în cadrul discuției telefonice președintele Joe Biden nu a susținut un contraatac al Israelului asupra Iranului. Potrivit publicației Axios, care citează surse proprii guvernamentale, Joe Biden i-a transmis direct lui Benjamin Netanyahu că SUA sprijină Israelul, dar nu sunt de acord ca statul Israel să răspundă prin lovituri directe asupra Iranului.

Cabinetul de război al Israelului a aprobat riposta asupra Iranului. Termenul lansat de presa israeliană al unui răspuns al IDF este de 24 de ore.

Televiziunea de stat iraniană a raportat că Corpul Gardienilor Revoluției, forța armată ideologică a Republicii Islamice Iran, a efectuat un atac "vast" cu "drone și rachete" împotriva Israelului, amintește și Agerpres, care citează AFP.

Potrivit declarațiilor televiziunii de stat, citând surse publice ale Gardienilor, acest atac a fost lansat în "răspuns la numeroasele crime comise de regimul sionist", în special la atacul asupra secției consulare a ambasadei Republicii Islamice Iran din Damasc și la moartea unui grup de comandanți și consilieri militari iranieni în Siria. Forța aeriană a Forțelor Aerospațiale ale Corpului Gardienilor Revoluției Islamice a lansat zeci de rachete și drone către ținte specifice din interiorul teritoriilor ocupate, conform sursei menționate.

IDF a interceptat 99% din aceste drone și rachete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel