Urmărește emisiunea live


”Bibi, afară!”. Proteste și demisii după demiterea ministrului Apărării. Președintele intervine: În numele unităţii poporului Israelului, vă cer opriţi imediat...

foto Agerpres
foto Agerpres

Sunt proteste în Israel după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. 

UPDATE: Preşedintele israelian Isaac Herzog a cerut astăzi Guvernului să oprească "imediat" activitatea legislativului asupra proiectului de reformă judiciară care divizează ţara, după o noapte marcată de ciocniri între manifestanţi şi poliţie, citează Agerpres. 

"Am fost martori ai unor scene foarte dificile noaptea trecută", declară Herzog într-un comunicat publicat de serviciile sale.

”Naţiunea întreagă este pradă unei profunde nelinişti. Securitatea noastră, economia noastră şi societatea noastră sunt toate ameninţate", adaugă preşedintele israelian în apelul solemn adresat "premierului, membrilor guvernului şi celor ai majorităţii".

"Întregul popor al Israelului vă priveşte. Tot poporul evreu vă priveşte. Lumea întreagă vă priveşte", adaugă Herzog, ale cărui apeluri repetate la găsirea unei soluţii de compromis asupra reformei au fost până în prezent fără efect şi nu au împiedicat ţara să alunece treptat în criză.

"În numele unităţii poporului Israelului, vă cer opriţi imediat" procesul legislativ, îndeamnă preşedintele israelian a cărui funcţie este mai mult protocolară, iar noul său apel subliniază îngrijorarea faţă de divizarea societăţii provocată de respectiva iniţiativă.

---- 

După anunţul demiterii ministrului Apărării, care ceruse "o pauză de o lună în procesul controversat de reformă judiciară dorită de guvern", mii de manifestanţi au ieşit pe străzi, îndreptându-se către strada Kaplan din centrul Tel Avivului, epicentrul demonstraţiilor care au loc în fiecare săptămână de la prezentarea în ianuarie de către guvern a proiectului de reformă, informează AFP, conform Agerpres. 

La Tel Aviv, protestatarii au incendiat cauciucuri duminică seara, a declarat poliţia într-un comunicat. O jurnalistă AFP a constatat că demonstranţii au ars o canapea şi, în alte locuri, lemne. Potrivit acesteia, o mulţime uriaşă a ieşit pe străzile din Tel Aviv, iar demonstranţii au blocat principala autostradă care traversează oraşul, Ayalon.

"Bibi, afară!"

Fluturând steaguri ale Israelului, demonstranţii au scandat sloganuri precum "Bibi, afară!", preluând porecla lui Benjamin Netanyahu.

Alte mitinguri spontane au avut loc în apropierea reşedinţei premierului din Ierusalim, precum şi în alte oraşe din ţară, la Haifa şi Beersheba, potrivit presei locale.

"Securitatea Israelului a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele"

Într-un discurs sâmbătă seara, Yoav Gallant, deşi din acelaşi partid de dreapta ca premierul Netanyahu, Likud, a declarat că se teme că perpetuarea diviziunilor în cadrul populaţiei pe această problemă ar crea o "ameninţare reală pentru securitatea" Israelului.

"Securitatea Israelului a fost şi va fi întotdeauna misiunea vieţii mele", a scris Yoav Gallant pe Twitter. El a cerut întreruperea procesului legislativ timp de o lună, înainte de o săptămână crucială, ce ar urma să fie marcată de alte măsuri legislative şi de noi demonstraţii în masă, la apelul organizatorilor mişcării de protest, care au chemat la "paralizarea" ţării.

”Sunt ataşat de valorile Likud (...), dar schimbări majore la nivel naţional trebuie făcute prin consultare şi dialog”, a spus ministrul sâmbătă, solicitând, în acelaşi timp, încetarea demonstraţiilor.

"Netanyahu îl poate elimina pe Gallant, dar nu poate să elimine realitatea şi nu poate elimina poporul Israelului, care se opune nebuniei coaliţiei", a scris pe Twitter liderul opoziţiei, politicianul de centru Yair Lapid. 

Consulul general al Israelului la New York a anunţat duminică că demisionează în semn de protest faţă de demiterea de către prim-ministrul Benjamin Netanyahu a ministrului Apărării, Yoav Gallant, într-o dispută în creştere cu privire la reforma judiciară solicitată de guvern, informează Reuters.

"Nu mai pot continua să reprezint acest guvern", a spus Asaf Zamir pe Twitter: "Cred că este de datoria mea să mă asigur că Israelul rămâne un far al democraţiei şi libertăţii în lume".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel