BERD va investi în construcţia unei gropi de gunoi în apropiere de capitala Serbiei

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să investească 72,25 milioane euro pentru a ajuta Belgradul, capitala Serbiei, să cureţe o mare groapă de gunoi de la marginea oraşului şi să construiască una nouă, a anunţat miercuri instituţia financiară, transmite Reuters. 

Serbia are dificultăţi în a-şi aduce procedurile de mediu şi emisiile de gaze cu efect de seră la standardele care să îi permită să adere la Uniunea Europeană, o sarcină ale cărei costuri sunt estimate la aproximativ 15 miliarde euro. Fondurile de la BERD sunt necesare pentru construcţia unei facilităţi care să transforme deşeurile în energie amplasată la Vinica, o suburbie a Belgradului, precum şi pentru închiderea unei gropi de gunoi actuale şi construirea uneia noi, care să respecte normele UE.

'BERD va contribui cu un credit de 72,25 milioane euro din fondurile proprii şi de asemenea va aranja un credit sindicalizat de 35 milioane euro în numele participanţilor' a informat instituţia financiară într-un comunicat de presă. 'Închiderea vechii gropi de gunoi, care reprezintă un risc pentru mediu şi sănătate, inclusiv pentru poluarea Dunării, este o prioritate pentru Guvernul Serbiei şi oraşul Belgrad' a adăugat BERD.

Serbia reciclează doar 3% din deşeurile municipale şi până la 40% din ambalaje, cu mult sub cele 65% cerute de UE până în 2025. Investiţia totală în noua groapă de gunoi va fi mobilizată de Beo Cista Energija Ltd., un vehicul format de compania de utilităţi SUEZ, conglomeratul japonez Itochu şi fondul de investiţii Marguerite Fund. În anul 2017 cele trei companii au încheiat un parteneriat public privat pe 25 de ani cu primăria din Belgrad, eveniment care marchează prima investiţie de amploare în mediu înconjurător din regiune. Noua groapă de gunoi va avea capacitatea de a procesa aproximativ 340.000 de tone de deşeuri menajere şi 210.000 de tone de deşeuri provenite de la lucrări de construcţii şi demolări în fiecare an.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În România, BERD se numără printre investitorii instituţionali de top. Până în prezent, banca a investit aproape 8 miliarde de euro în ţară în peste 400 de proiecte. Numai în 2017 a investit 550 de milioane de euro în România. Din această finanţare, peste 500 de milioane de euro au fost furnizate sectorului privat, cel mai înalt nivel din ultimii şapte ani, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel