Berceanu, şeful Gărzii de Mediu: Nu avem vaccin pentru deşeuri

Octavian Berceanu, comisarul şef al Gărzii de Mediu, anunţă controale la foc continuu pentru limitarea poluării prin deşeuri. 

”Avem toleranță zero. Împreună cu vămile, Poliția de Frontieră, Garda de Frontieră, cu alte instituții ale statului lucrăm – 24 de ore, 200 de tone de deșeuri oprite la graniță.

Presiunea pe granițe este enormă! Trebuie să găsim soluții. Azi am lucrat la proiectele de scannere de container care ne vin pe PNRR, ca să știm exact ce e înăuntru. Avem nevoie de scannere mari. Vămile au o problemă. Noi nu avem culoare la vamă în care să introduci tirul și să pui scannerul acela fix mare să treacă prin el. Nu s-au gândit oamenii...nu au vrut. Nu poți să zici că nu te-ai gândit când ai fluxul ăsta de deșeuri pe vamă. Și nu e de astăzi.

Ceva trebuie să se schimbe în maniera în care instituțiile statului abordează problema deșeurilor din România și a presiunii venite din afară pe importurile mari de deșeuri. Marea parte a deșeurilor pe care le-am găsit, mii de tone, până acum cred că s-au capturat undeva la 3.800 de tone...dar poate e chiar vârful aisbergului a ceea ce facem noi. Baza pe care noi nu reușim să o capturăm e mult mai mare, presupun.

Avem nevoie să regândim problema deșeurilor, importurilor de deșeuri, a salubrității în România, inexistenței infrastructurii care să gestioneze deșeurile. Va deveni în viitor o problemă mai mare decât am avut acum cu pandemia. Va fi în formă continuă. Nu avem vaccin pentru deșeuri”, a declarat Octavian Berceanu, la Digi24.

Un comunicat al Poliției de Frontieră arată că 'poliţiştii de frontieră de la granița de vest și sud a României, împreună cu lucrători vamali și reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu, au descoperit, în urma unor controale efectuate asupra unui container și 10 autocamioane, cantitatea totală de 186.409 kilograme de deșeuri, constând în textile, aluminiu, polistiren, sticlă, cauciuc și plastic, care urmau sa fie importate în România, fără respectarea prevederilor legale.'

Ieri, pe sensul de intrare în ţară, au fost efectuate controale specifice asupra a patru autocamioane în care au constatat faptul că se afla cantitatea 62.420 de kilograme deșeuri, din aluminiu sau polistiren. Deșeurile au fost încărcate din Bulgaria și Grecia și aveau ca destinație societăți comerciale din municipiul București.

VEZI Gunoiul Bulgariei și Greciei, trimis în București. Peste 180 tone de deșeuri, oprite la graniță / GALERIE FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel