BEI, 700 milioane de euro pentru Balcanii de Vest

Foto Pexels/Pixabay
Foto Pexels/Pixabay

Banca Europeană de Investiţii (BEI) ar urma să aloce aproximativ 700 de milioane de euro pentru proiecte de îmbunătăţire a infrastructurii şi de extindere a legăturilor de transport între ţările din Balcanii de Vest. 

Deţinută de statele membre ale Uniunii Europene, BEI utilizează depozitele de capital ale statelor UE ca garanţie pentru finanţarea împrumuturilor în domeniul cercetării, infrastructurii şi mediului, atât în Europa, cât şi la nivel global.

”Intenţionăm să acordăm credite în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro pentru proiecte în infrastructură, energie şi transport în Balcanii de Vest în 2018”, a declarat, vineri, vicepreşedintele BEI, Vazil Hudak, la finalul unei conferinţe în care banca şi-a prezentat activităţile realizate în 2017 în Bulgaria.

Orientările viitoare ale BEI

Vazil Hudak a precizat că BEI va rămâne concentrată pe întreprinderile mici şi mijlocii, pe continuarea cooperării cu autorităţile publice şi, de asemenea, va sprijini turismul şi informatizarea Balcanilor de Vest, o regiune afectată încă de o imagine negativă.

BEI, activă în Balcanii de Vest, pentru revenirea economică

BEI este cea mai activă instituţie financiară internaţională în regiunea Balcanilor de Vest, cu credite în valoare de aproximativ opt miliarde euro în ultimii zece ani.

"BEI a fost foarte activă în regiune şi credem că este important să sprijinim aceste ţări să-şi continue revenirea economică", a spus Vazil Hudak, adăugând că BEI este gata să răspundă şi la provocările pe termen lung, precum modificarea climei.

Anunțul Bulgariei

Bulgaria, ţară care la începutul anului a preluat preşedinţia rotativă a UE, a anunţat că va promova mai multe proiecte destinate apropierii statelor din Balcanii de Vest de blocul comunitar. La rândul său, preşedintele BEI, Werner Hoyer, a avut o întâlnire cu premierul bulgar Boiko Borisov, ocazie cu care a promis că BEI se va implica pentru succesul preşedinţiei bulgare şi a priorităţilor sale.

Sofia va găzdui un summit UE-Balcanii de Vest în luna mai, eveniment la care vor participa liderii celor şase state din Balcanii de Vest: Serbia, Muntenegru, Macedonia, Albania, Bosnia-Herţegovina şi Kosovo.

25 de ani de la prima operațiune de creditare în România

În 2017, BEI a aniversat 25 de ani de la prima sa operaţiune de creditare în România, iar în toată această perioadă instituţia bancară a sprijinit 126 de proiecte la nivel naţional, în timp ce filiala sa, Fondul European de Investiţii, un număr de 56 de operaţiuni. Potrivit datelor oficiale, numai în 2017, sprijinul acordat de Grupul BEI, compus din Banca Europeană de Investiţii şi filiala sa, FEI, s-a ridicat la valoarea de 1,9 miliarde de euro, din care peste 1,3 miliarde de euro au fost reprezentate de împrumuturile BEI, iar 551 de milioane de euro din FEI sub formă de garanţii şi investiţii de capital în întreprinderi mici.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel