Bebelușii pot percepe simetria încă de la vârsta de șapte luni

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Bebeluşii de nici un an sunt mai inteligenţi decât credem. Orientarea în spaţiu şi detaliile ce ţin de simetrie şi aliniamente sunt în atenţia lor încă de la şapte luni de viaţă.

Un studiu colectiv realizat de grupul Gogo Elebiduna al Universidad del País Vasco/Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) a examinat modelele de privire spontană a bebelușilor de șapte luni atunci când li s-au prezentat secvențe asemănătoare mozaicului cu o structură simetrică și asimetrică.

Rezultatele arată că bebelușii pot percepe simetria, sugerând o capacitate robustă și automată de a extrage structura din imagini complexe. Grupul de cercetare Gogo Elebiduna al UPV/EHU, Spania, este un pionier în domeniul psiholingvisticii; grupul efectuează cercetări de diferite tipuri pentru a obține cunoștințe despre modul în care este dobândită, reprezentată și organizată facultatea de limbaj în creierul vorbitorilor și despre natura caracteristicilor universale ale reprezentării și procesării limbajului. Irene de la Cruz-Pavía, de la Ikerbasque, a efectuat un studiu în colaborare cu cercetătoarea Judit Gervain, de la Universitatea din Padova, Italia; acest studiu a fost publicat în jurnalul PLOS ONE.

Bebelușii pot percepe simetria când au doar 7 luni

Cercetarea explorează modul în care bebelușii pot percepe simetria încă de la vârsta de 7 luni în modele vizuale abstracte, asemănătoare mozaicului. Această cercetare a fost efectuată la Universitatea din Paris, Franța. „Am examinat modelele de privire spontană la aproape 100 de sugari atunci când li s-au prezentat secvențe asemănătoare mozaicului care prezintă structuri simetrice și asimetrice”, au explicat cercetătorii, potrivit Medical Xpress. Aceste mozaicuri cuprindeau două categorii de plăci pătrate (A și B), care diferă în ceea ce privește schema de culori și forma interioară. Plăcile au fost aranjate pentru a crea mozaicuri cu structuri simetrice (de exemplu, ABA, ABABA) sau asimetrice (de exemplu, AAB, AABBA). Studiul a constatat că bebelușii „discriminau între mozaicurile structural simetrice și cele asimetrice și că lungimea secvenței (trei sau cinci plăci) sau nivelul de simetrie nu le-a modulat în mod semnificativ comportamentul”.

Aceste rezultate sugerează că bebelușii pot percepe simetria structurală în modele vizuale complexe: „Bebelușii de până la șapte luni au o capacitate robustă și automată de a detecta dacă o structură este simetrică. Această abilitate coincide cu cele găsite în studiile pe care le-am efectuat folosind alți stimuli, cum ar fi limbajul semnelor sau vorbire, demonstrând că bebelușii sunt pur și simplu foarte buni la detectarea structurilor și regularităților”, a spus de la Cruz-Pavía.

Cercetătorii subliniază că acest studiu le permite să înțeleagă mai bine „abilitățile fundamentale ale sugarilor care le permit acestora să înceapă inițial cu unele dintre părțile mai accesibile ale gramaticii și să ajungă treptat la ceva la fel de complex precum gramatica unei limbi, scrie descoperă.ro. Vrem să înțelegem care sunt abilitățile fundamentale ale bebelușilor când vine vorba de detectarea structurii”, spune cercetătoarea. „Avem multe alte întrebări la care să răspundem”, au concluzionat oamenii de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel