Băuturi energizante - efecte neștiute asupra tinerilor

Băuturi energizante - efecte neștiute asupra tinerilor
Băuturi energizante - efecte neștiute asupra tinerilor

O agenţie guvernamentală norvegiană pentru siguranţa alimentară atrage atenția asupra consumul ridicat de băuturi energizante la copii şi adolescenţi.

Mattilsynet, o agenţie guvernamentală norvegiană pentru siguranţa alimentară, a avertizat că băuturile energizante cu cofeină, consumate în cantităţi mari într-o perioadă scurtă de timp, pot provoca tulburări de somn, anxietate, nelinişte şi palpitaţii, a relatat vineri postul public norvegian NRK, citat de agenţia Xinhua. O analiză recentă, comandată de Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară (Mattilsynet), a relevat că băuturile energizante suplimentate cu cofeină sunt consumate de copii din această ţară cu vârste între 10 şi 12 ani.

Analiza a descoperit exclusiv efecte negative ale băuturilor energizante asupra copiilor şi adolescenţilor cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. În ultimii ani am observat o înmulţire a acestor produse, iar cifra de afaceri a crescut treptat. Din 2017 până în 2018 s-a consemnat o creştere de 20%, a declarat Merethe Steen din cadrul Mattilsynet.

Citește și: Alcoolul combinat cu energizante afectează judecata

Efecte secundare

Băuturile energizante conţin în general cel puţin 15 miligrame de cofeină la decilitru, în timp ce în unele produse, această cifră ajunge până la 32 de miligrame, potrivit rezultatelor analizei. Aportul de cafeină care depăşeşte 3 miligrame pe kilogram corp într-o zi conduce la apariţia riscului de efecte negative asupra sistemului cardiovascular şi a sistemului nervos central. Un aport de 1,4 miligrame pe kilogram corp pe zi poate provoca tulburări ale somnului sau probleme de somn, se precizează în raport.

Pentru a evita oricare dintre aceste efecte negative, un copil care cântăreşte 30 de kilograme ar trebui să consume într-o zi maximum o jumătate de doză de 250 mililitri de băutură energizantă cu cea mai ridicată concentraţie de cafeină. Totodată, analiza a descoperit că adolescenţii şi copiii care consumă băuturi energizante manifestă o tendinţă mai mare către un aport de cafeină din alte surse, precum ciocolată, ceai sau cafea. Mattilsynet va trimite recomandările în acest sens către Ministerul Sănătăţii din Norvegia până la data de 15 februarie, a precizat NRK.

Citește și: Avertisment medici: Brexit-ul, risc pentru sănătatea copiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel