Alcoolul combinat cu energizante afectează judecata

Un studiu realizat de la două mari universități și publicat recent Jurnalul de Cercetare Psihiatrică arată că amestecarea băuturilor energizante pe bază de taurină cu alcoolul agravează efectele negative ale consumului compulsiv de băuturi alcoolice și duce la o diminuare a capacității de comunicare și a abilității a a simți teamă.

O echipă compusă din oameni de ştiinţă de la Universitatea Portsmouth (Anglia) şi de la Universitatea Federală Santa Maria ( Brazilia) a ajuns la concluzia că dacă bei cocktailuri compuse din alcool și băuturi energizante asta îți poate diminua capacitatea de comunicare socială şi abilitatea de a resimţi teama, cu mult față de cei care beau doar alcool simplu.

Taurina amplifică efectele alcoolului

Cercetătorii, care-și bazează afirmațiile pe teste făcute pe pești zebră, au descoperit că taurina, una dintre principalele componente ale băuturilor energizante, amplifică proprietăţile de reducere a fricii generate de alcool, însă afectează comunicarea socială a celor care consumă astfel de băuturi, notează DailyMail Online.

Autorul studiului, dr. Matt Parker de la Universitatea Portsmouth a explicat că „alcoolul și băuturile energizante împreună pot exacerba unele din efectele negative ale consumului de alcool. (...) Efectele combinării alcoolului cu băuturile energizante urmează să fie stabilit. Acest studiu este primul care demonstrează că cele două asociate pot exacerba unele efecte negative ale consumului compulsiv de băuturi alcoolice, respectiv reducerea fricii şi problemele de comunicare socială cauzate de intoxicaţie care măresc riscul de (implicare în) bătăi, violenţă şi comportamente riscante".

Comportament riscant

În cadrul studiului publicat în Journal of Psychiatric Research, oamenii de ştiinţă au constatat că dintre cele 192 de exemplare studiate, peştii care au fost expuşi la alcool şi taurină au avut mai puţine interacţiuni sociale cu exemplarele din grupul lor, în comparaţie cu cei expuşi doar la apă sau doar la alcool.

Or, „reducerea sentimentului de teamă și probblemele de comunicare atunci când oamenii sunt sub efectele alcoolului cresc riscul de viollență și bătăi", punctează cercetătorul.

În plus, aceşti peşti zebră au dovadă de comportament mai riscant, petrecând mai mult timp într-o zonă situată în apropierea unui prădător, spre deosebire de semenii lor care ocoleau astfel de zone.

„Consumul compulsiv de băuturi alcoolice şi, în general, abuzul de alcool reprezintă o problemă importantă în Marea Britanie şi în alte zone ale lumii, înregistrându-se numeroase internări în spitale în urma afecţiunilor sau a accidentelor provocate de intoxicaţie, care costă NHS (Serviciul Naţional de Sănătate din Regatul Unit - n.a.) milioane (de lire) în fiecare an", a explicat Parker, citat de Agerpres.

Și oamenii ar reacționa la fel

„Alcoolul ne reduce inhibiţiile şi în doze mici poate produce relaxare şi euforie. În doze mari însă, această reducere a inhibiţiei poate cauza probleme, bătăi sau comportament riscant (...) Peştii zebră au răspunsuri biologice şi comportamentale la alcool similare celor ale omului şi sunt o specie foarte sociabilă, ceea ce îi face ideali pentru studiul efectelor alcoolului asupra comportamentului. În cazul de faţă, am descoperit că adăugarea taurinei, un ingredient prezent în multe băuturi energizante, pare să exacerbeze alegerile riscante ale peştilor zebră şi să le diminueze coeziunea socială", a explicat cercetătorul.

În aceste condiții, „amestecarea alcoolului şi taurinei ar putea fi un factor al accentuării unora dintre efectele negative ale alcoolului. Oamenii ar trebui să fie conştienţi că un consum de băuturi energizante combinate cu alcool le poate afecta judecata şi, în consecinţă, ar trebui să facă acest lucru cu precauţie", a încheiat Parker.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel