Băsiștii din CNA îl scapă pe Dan Diaconescu de sancțiuni

cna
cna

Patru membri ai CNA, respectiv  Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Ioan Onisei şi Mircea Deacă au refuzat să discute, în şedinţa de joi cazul OTV, post care a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării. Narcisa  Iorga a declarat că în acest caz este analizat la "presiunea politică" a deputatului  Victor Ponta.

Consiliul Naţional al Audiovizualului  ar fi trebuit să analizeze, joi, la punctul al treilea de pe ordinea de zi, rapoarte ale Direcţiei Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune şi radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 3 - 9 decembrie, şi reclamaţii privind emisiunile din campanie.

Totodată, Valentin Jucan a spus că nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate săptămâna trecută în şedinţele Consiliului. "Vom constata că doar OTV a încălcat legislaţia", a spus revoltat Jucan.

 În schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus că OTV a continuat campania electorală şi duminică, în ziua votării, până la închiderea urnelor, fiind încălcată grav legislaţia audiovizualului.

 "Ce a făcut OTV nu se compară cu ce au făcut celelalte televiziuni niciodată. Cei de la OTV au arătat că, pentru ei, Legea audiovizualului nu există. Nu avem cum să comparăm ceea ce se întâmplă la OTV - ceea ce s-a întâmplat duminica asta îi singularizează dincolo de orice fel de comparaţie - cu ceea ce se face la celelalte televiziuni", a spus Cristina Trepcea.

 Totuşi, Narcisa Iorga a susţinut că preocuparea CNA faţă de OTV este "una în nişte conjuncturi nu tocmai corecte". "Vreme de doi ani de zile, între 2010 şi 2012, OTV a făcut publicitate politică în afara campaniei şi a primit sancţiuni minore. Am permis publicitate politică deşănţată, am încercat să luăm măsuri doar în 2012, când anumite forţe politice au început să fie deranjate. Câtă vreme premierul României vine şi trage de urechi CNA că nu sancţionează OTV, mi se pare că e o presiune politică evidentă. Eu o să refuz să discut cazul OTV", a spus Narcisa Iorga.

 Ea a propus ca, în cazul în care restul membrilor CNA vor dori să fie discutat cazul OTV, să analizeze şi "câte ore de publicitate politică, mascată sau nemascată", s-a făcut la alte posturi private naţionale de televiziune. Iorga a mai spus şi că, luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, şeful de campanie al USL (Liviu Dragnea, n.r.) a transmis "mulţumiri pentru felul în care Antena 3 a ajutat USL să ajungă la putere".

 În schimb, Răsvan Popescu a spus că CNA trebuie să îşi facă datoria şi să analizeze ultimele zile de campanie, "indiferent de cine ce spune". "OTV este un caz singular, în care s-a făcut campanie până la închiderea urnelor", a spus Popescu.

 El i-a reproşat Narcisei Iorga şi faptul că nici duminică, în ziua votului, CNA nu a putut să ia vreo decizie în cazul OTV, întrucât Iorga "a spart" cvorumul Consiliului. "Eu am încercat să convoc o şedinţă duminică, iar, când am reuşit să aduc opt colegi, aţi plecat", a spus Popescu.

 "Eu am plecat după ce dumneavoastră aţi refuzat să discutăm toate televiziunile în ziua votului", a spus Iorga, ridicându-se de pe scaun cu intenţia de a părăsi şedinţa de joi a CNA.

 "O dată în plus plecaţi ca să nu sancţionăm un post care a făcut campanie până în ultima clipă", i-a spus, în schimb, Răsvan Popescu, fapt care a făcut-o pe Iorga să-i răspundă: "Dumneavoastră aţi spus întotdeauna că nu se pot lua decizii în ziua votului (...) Duminică au venit la CNA colegi care nu au mai venit niciodată în ziua votului". De asemenea, ea i-a reproşat lui Popescu că întotdeauna acesta a votat pentru "sancţiunea cea mai mică" la OTV.

 Ulterior, Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe a CNA spunând că va transmite "o scrisoare publică" către Victor Ponta, în care va prezenta modul în care a votat de-a lungul timpului împotriva OTV, ca să nu mai poată fi acuzată că nu vrea să discute acest caz.

 Imediat după ce Narcisa Iorga a părăsit sala de şedinţe, şi Valentin Jucan a plecat din şedinţa CNA. Acest fapt l-a făcut pe Răsvan Popescu, preşedintele CNA, să spună că aceştia încearcă "să paralizeze orice discuţie" despre OTV.

 Pe de altă parte, deşi a rămas în sala de şedinţe, Ioan Onisei, vicepreşedinte al CNA, a cerut amânarea discutării cazului OTV până când Consiliul va putea să monitorizeze toate încălcările de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. "Nu avem monitorizările la celelalte posturi, iar eu am constatat numeroase încălcări", a spus Ioan Onisei.

 În schimb, Răsvan Popescu i-a răspuns: "Avem tot ce ne trebuie". El a precizat, totodată, că Departamentul de Monitorizare a făcut rapoarte cu privire la modul în care a fost reflectată ultima parte a campaniei la toate televiziunile şi radiourile centrale, nu doar la OTV.

 Ulterior, şi Mircea Deacă a părăsit sala de şedinţe a CNA, spunând doar: "Va fi boicot".

 După plecarea lui Deacă, şedinţa CNA nu a mai putut continua, întrucât nu a mai existat cvorumul necesar. Şedinţele CNA se pot desfăşura numai în prezenţa a minimum opt membri ai Consiliului. Însă la şedinţa CNA de joi au rămas doar Lorand Turos, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duţu şi Mihai Mălaimare.

 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy