Bashar al-Assad va fi debarcat de la putere în Siria. Momentul, stabilit prin negocieri

Secretarul de stat american John Kerry a afirmat că președintele sirian Bashar al-Assad trebuie să plece de la putere, dar că momentul va fi stabilit în cadrul negocierilor pentru soluționarea conflictului din Siria, relatează AFP și Reuters.

"De un an și jumătate discutăm că Assad trebuie să plece, dar calendarul și modalitățile trebuie să fie stabilite în cadrul procesului de la Geneva. Nu trebuie să fie în prima zi, nici în prima lună. Există o procedură conform căreia toate părțile trebuie să se întâlnească și să ajungă la un acord referitor la acest lucru", a declarat John Kerry sâmbătă la Londra, după o întrevedere cu omologul său britanic Philip Hammond.

"Suntem cu totul de acord cu acest lucru. Assad trebuie să plece, el nu poate face parte din viitorul pe termen lung al Siriei, dar modalitățile și calendarul trebuie să facă subiectul unei discuții asupra unei soluții politice care să ne permită să avansăm și să evităm alte suferințe umane", a declarat și șeful diplomației britanice.

Citește și: Pe cine dă vina președintele Siriei, Bashar al-Assad, pentru criza refugiaților

"Noi suntem pregătiți să negociem. Dar Assad este gata să negocieze, cu adevărat să negocieze? Rusia este gata să îl aducă la masa negocierilor și să găsească o soluție la această violență? Până acum Assad a refuzat o discuție serioasă și Rusia a refuzat să-l aducă la masa negocierilor", a mai spus secretarul de stat al SUA. Kerry a cerut și Iranului să-și folosească influența pentru a-l convinge pe președintele sirian să accepte negocierile pentru o tranziție politică.

Pe de altă parte, secretarul de stat american a salutat dorința Rusiei de a-și concentra eforturile în lupta împotriva Statului Islamic în Siria, după anunțul începerii convorbirilor militare între SUA și Rusia. Dar John Kerry a subliniat și că actuala criză a refugiaților accentuează necesitatea de a se ajunge la un acord care să ducă la o schimbare politică în Siria.

Citește și: Rusia şi Iranul au trimis trupe în Siria pentru a susţine regimul al-Assad

"Trebuie să negociem. De aceea așteptăm și sperăm ca Rusia și Iranul, precum și orice altă țară cu influență, să contribuie la acest lucru, deoarece altfel criza nu se va sfârși", a mai spus Kerry. Secretarul de stat al SUA nu a dat un termen precis până la care Assad poate rămâne în continuare la putere. "Știu doar că oamenii din Siria și-au exprimat voința deja. Ei pleacă din Siria", a punctat John Kerry. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel