Băsescu reia atacul asupra Rusiei referitor la scutul antirachetă

Preşedintele Traian Băsescu  a declarat, într-un interviu la postul public de radio, că capabilităţile scutului antirachetă nu vor fi îndreptate împotriva Rusiei, acesta afirmând că îngrijorarea unora poate fi "un joc propagandistic de justificare a unor investiţii militare". Declarația președintelui Băsescu vine în contextul în care Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei se declara îngrijorat de tema scutului antirachetă.

"Este doar un joc propagandistic, care probabil să justifice nişte investiţii militare în Federaţia Rusă, nu? Că trebuie dat industriei să mănânce bani publici şi atunci sunt destui politicieni care se arată îngrijoraţi. Şi nu-i singura ţară care face tipul acesta de joc ca să justifice în ochii propriei populaţii că dirijează bani mulţi către înarmare. Dar vă garantez, ca şef al unui stat membru NATO care a şi semnat aşezarea de facilităţi antirachetă pe teritoriul ţării, că niciodată în strategia de construcţie a acestui sistem nu a fost avut în vedere un atac al Federaţiei Ruse", a spus Băsescu.

 El a răspuns unei întrebări legată de afirmaţia de joi a secretarului Consiliului rus de Securitate, fos şef al KGB, că "până în 2018 - 2020 sistemul de apărare antirachetă din Europa ar putea intercepta o parte din rachetele balistice intercontinentale ale Rusiei".

 Oficialul rus a arătat, potrivit RIA Novosti, că refuzul de a discuta garanţii legate de desfăşurarea sistemului antirachetă consolidează Moscovei convingerile că adevăratul obiectiv al acestui sistem de apărare ar putea fi diferit.

 De asemenea, Băsescu a subliniat că nimeni din afara NATO nu poate spune ţărilor membre ale Alianţei cum să se apere. "Din punct de vedere al alertei de la Moscova, îmi permit să spun, mai ales că, dat fiind nivelul la care s-a făcut declaraţia, nu trebuie să o privesc chiar foarte serios. Îmi permit să spun că poate fi un joc propagandistic, iar regula de fier a NATO este că în ceea ce priveşte problemele de securitate, acestea sunt ale noastre, ale membrilor NATO. Noi decidem cum ne apărăm şi nu poate veni nimeni din afară să ne spună «Nu vă apăraţi aşa, vă apăraţi cu puşti de lemn sau cu praştii». Nu", a afirmat şeful statului.

 El a menţionat şi că e este "fantezist" un scenariu al unui conflict între UE sau statele membre NATO din Europa şi Federaţia Rusă. "Niciodată aceste capabilităţi nu vor fi îndreptate împotriva Federaţiei Ruse şi cine poate imagina pe teritoriul Europei un conflict între Federaţia Rusă şi UE, spre exemplu, sau cu statele membre NATO din Europa, nu poate fi decât fantezist. În momentul de faţă sunt state membre ale UE care au relaţii mai bune cu Federaţia Rusă decât au cu cei 27 de membri din interiorul Uniunii şi nu-s orice state", a spus Băsescu.

 Preşedintele afirmase şi anterior, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni cu omologul de la Chişinău, că este "nerealist" scenariul transformării Republicii Moldova într-un stat tampon între NATO şi Rusia, în contextul amplasării în România a elementelor scutului antirachetă şi a prezenţei în Transnistria a trupelor ruseşti, el adăugând că ţara vecină poate deveni "stat de frontieră al UE", cum e România în prezent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel