Băsescu poate dovedi că este un democrat, susține Hannes Swoboda

Liderul grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a susținut, luni, la RFI că președintele Traian Băsescu are ocazia să dovedească tuturor că este un democrat, nominalizându-l pe Victor Ponta pentru funcția de premier, recunoscând, astfel, voința și dorințele românilor.

Pentru Hannes Swoboda, victoria clară a USL în scrutinul legislativ din 9 decembrie nu reprezintă o surpriză, dar este o mare realizare a Uniunii.  UE, Comisia Europeană şi toţi prietenii lui Traian Băsescu din Europa trebuie să-i spună ce are de făcut, pentru a aduce stabilitatea și pacea în țară, consideră liderul grupului socialist din Parlamentul European.

"Rezultatul (alegerilor aprlamentare - n.r.) nu este neaşteptat. Totuşi, este o mare realizare pentru Uniunea Social Liberală. Sper ca acest rezultat să clarifice lucrurile în România, inclusiv în ceea ce priveşte formarea Guvernului şi sper că preşedintele Băsescu va recunoaşte voinţa şi dorinţele populaţiei. Într-o democraţie normală şi dacă domnul Băsescu este un democrat, va nominaliza persoana care conduce coaliţia victorioasă. Aşa se întâmplă în toate ţările democratice şi cu toţi preşedinţii democratici. Sper că Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi toţi prietenii lui, prietenii lui Băsescu din Europa îi vor spune ce are de făcut, adică să-l desemneze prim-ministru pe domnul Ponta, care să formeze apoi un Guvern. Acesta este singurul mod de a aduce pacea şi stabilitatea în ţară", a afirmat Hannes Swoboda.

Întrebat dacă electoratul a votat duminică pentru USL sau, mai degrabă, împotriva ARD şi a preşedintelui Traian Băsescu, Swoboda a răspuns: "Ca la toate alegerile, e vorba de amândouă. Domnul Băsescu e responsabil pentru votul împotriva sa, pentru că s-a implicat iar şi iar în alegeri, ceea ce nu este o atitudine democratică. Dar desigur a fost şi un vot de încredere la adresa USL. În orice caz, este o situaţie dificilă. Nu e o situaţie uşoară pentru prim-ministru şi coaliţia sa, dar trebuie să încerce şi acum are şi votul de încredere al cetăţenilor români", a apreciat liderul grupului socialist din PE.

În legătură cu evoluția situației politice din România în perioada următoare, Hannes Swoboda a susținut că sfârșitul conflictului sau adâncirea acestia depinde doar de modul de acțiune al președintelui Băsescu. "Depinde de preşedintele Băsescu. Dacă preşedintele Băsescu recunoaşte aceste alegeri, îl nominalizează pe premier şi caută pacea, atunci va fi sfârşitul conflictului. Dacă preşedintele Băsescu va continua cu jocurile sale politice şi va încerca să acţioneze împotriva populaţiei, împotriva cetăţenilor, atunci conflictul va continua, lucru care va afecta România. Există un singur mod de a încheia conflictul şi anume de a-l nominaliza pe liderul celei mai mari coaliţii din Parlament", a explicat Swoboda.

Acesta, răspunzând și unei alte întrebări, privind capacitatea USL de a răspunde așteptărilor populației, care i-a oferit încrederea în acest scrutin, a declarat: "Cred că ar putea face faţă. Asta dacă USL nu este forţată din nou să se concentreze pe lupta cu preşedintele Băsescu şi interferenţele lui. Şi desigur, ca prieteni, nu ca profesori, îi sfătuim de aici din familia socialistă europeană să se concentreze pe chestiunile mari. Nu va fi uşor. Vor exista dezamăgiri, ca şi în alte alegeri şi Guverne din trecut, din cauza crizei economice şi a problemei reformelor interne. Dar cred că se vor descurca şi cred că Ponta, dacă i se dă mână liberă de către prietenii săi, va reuşi să fie un bun prim-ministru", a apreciat Liderul grupului socialist din PE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel