Băsescu: Nu suntem complet integraţi în UE

Traian Băsescu 2
Traian Băsescu 2

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Iaşi că în perioada viitoare, pe termen mediu, România trebuie să facă paşii următori în procesul de integrare în Uniunea Europeană, referindu-se la aderarea la spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro.

Aflat la o dezbatere organizată de PMP, Traian Băsescu a atras atenţia celor prezenţi că deşi a aderat la Uniunea Europeană, România mai are de îndeplinit o parte dintre criteriile de integrare.

'De intrat am intrat în Uniunea Europeană dar de integrat nu suntem complet integraţi. Efortul de integrare nu este mic şi nici nu este întotdeauna un succes', a spus preşedintele Băsescu în alocuţiunea sa.

El a afirmat totodată că este important şi mai ales obligatoriu ca România să îndeplinească toate criteriile privind integrarea în Uniunea Europeană, respectiv îndeplinirea condiţiilor pentru spaţiul Schengen şi adoptarea monedei euro.

VEZI ȘI: Este Băsescu un "animal politic"? Ce spune Chirieac

'Aceste lucruri sunt obligatoriu a fi făcute pentru că ne-am asumat în Tratatul de Aderare să fim şi membri Schengen şi să adoptăm moneda euro. Şi cu una şi cu alta nu suntem foarte departe, dar nu suntem acolo unde vrem noi. Sper ca anul acesta în iunie să se stabilească intrarea integrală în spaţiul Schengen cu aeroporturile şi cu porturile, iar din 2015 să se producă şi intrarea cu frontierele terestre. În ceea ce priveşte euro, cred că anul viitor România va îndeplini cele cinci criterii de la Maastricht privind intrarea în zona euro. Sunt elemente de care nu suntem departe', a spus şeful statului.

Traian Băsescu a accentuat faptul că România îndeplineşte patru dintre cele cinci condiţii ale Tratatului, lucru care nu este suficient atât timp cât nu există o zonă economică de stat competitivă. Referitor la acest fapt, şeful statului a spus că dacă este trecută pe zona euro, economia de stat s-ar prăbuşi pur şi simplu din cauză că nu-i competitivă.

VEZI ȘI: Băsescu previne trei lideri politici: "Vor plăti factura minciunii" 

'Experienţa altor state ne arată că îndeplinirea celor cinci criterii nu este suficientă. Au fost multe state care au intrat în zona euro îndeplinind condiţiile Tratatului de la Maastricht după care nu au rezistat în această zonă competitivă - Grecia, Portugalia, Spania, care au trecut prin crize extrem de grele şi nu le-au terminat nici acum deşi au intrat odată cu noi în criză. Este important ca la cele cinci criterii să se adauge competitivitatea economiei, un criteriu care nu este trecut nicăieri. Am văzut că unele state au avut economiile zdrobite din cauza zonei euro (...) Bine ar fi ca înainte de a intra în zona euro sa ne rentabilizăm şi sectorul economiei de stat, pentru a fi o economie competitivă şi pentru a reuşi în zona euro', a spus Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel