Băsescu îl apără pe Viktor Orban: Ungaria nu e neeuropeană

Președintele Traian Băsescu spune că România va rămâne stabilă dacă reduce corupția și dă dovadă de fapte pro-europene. Șeful statului crede că premierul maghiar Viktor Orban, al cărui guvern este în centrul unui scandal diplomatic cu SUA, nu poate fi suspectat de "neeuropenism".

Traian Băsescu a declarat că două elemente care vor face ca România să rămână stabilă sunt alegerile libere corecte și "așezarea instituțională după terminarea mandatului". Un factor la fel de important este eradicarea corupției sau reducerea acesteia la niveluri acceptabile, a adăugat președintele, luni, într-un interviu pentru un cotidian central.

Șeful statului a subliniat și necesitatea promovării "pro-europenismului prin fapte". "De declarat, declarăm multe, dar încheiem anul si avem 12 miliarde de euro necheltuiți la fonduri structurale", a punctat Băsescu.

Traian Băsescu a comentat și situația din țările vecine, țări asupra cărora planează suspiciuni privind o apropiere de Moscova sau nerespectarea valorilor euroatlantice. Președintele și-a exprimat încrederea în Boiko Borisov (PPE), lider al formațiunii care a câștigat recentele alegeri anticipate și potențial premier al Bulgariei. 

Însărcinatul cu afaceri al SUA, la protestele anti-Orban: ceartă între diplomatul american și un oficial maghiar

În același timp, președintele spune că nu suspectează Ungaria de "neeuropenism", cu toate că Bruxellesul a sancționat verbal guvernul lui Orban (PPE) pentru acțiuni care merg împotriva valorilor promovate de UE, precum intimidarea societății civile sau a mass-media.

"În Bulgaria lucrurile se rezolvă, Borisov este un pro-european. Pe Ungaria n-o putem suspecta de neeuropenism, problemele sunt legate de suspiciunea că a ieșit din normele democratice prin atitudinea unui partid cu un procentaj foarte mare. Că au niște relații speciale cu Rusia din punct de vedere economic aici este problema. Care sunt costurile? Și eu mi-aș dori ca România să aibă relații bune cu Rusia", a spus Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel