Băsescu despre Orban: Face un ABUZ de putere îngrozitor

Cătălin Șerban / 23 dec 2019 / 21:15 Salveaza PDF Comentarii

Traian Băsescu a comentat la Realitatea Plus decizia Guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe bugetul anului 2020.

”Eu nu vă ascund că m-am întâlnit aseară cu Ludovic Orban, la o televiziune. Între două emisiuni, el ieșea și eu intram, și i-am spus că va crea un precedent îngrozitor asumându-și răspunderea pe buget, cu recomandarea de la un om mai bătrân să nu și-o asume.”, a spus Traian Băsescu, luni, în studioul Realitatea Plus.

”De acum, orice guvern care va veni, va spune: ăsta e precedentul. Precedentul poate fi oprit de Curtea Constituțională pentru că, în opinia mea, așa cum citesc eu Constituția și o vom citi împreună, asumarea răspunderii pe buget este total neconstituțională, nu există dubii. Și iată articolul 138, litera 2, spune așa: Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului. Deci, este singura lege despre care Constituția spune ”Guvernul elaborează legea bugetului de stat”, ”numai Parlamentul poate să o aprobe”.

Guvernul are misiunea constituțională de a elabora bugetul de stat, nu de a-l aproba. O asumare înseamnă o aprobare de către Guvern. Mai mult decât atât, când e vorba de asumare, dacă sunt amendamente, Guvernul le poate prelua și aproba. La legea bugetului Guvernul nu are dreptul să se substituie Parlamentului. La orice altă lege are dreptul, la legea bugetului nu, pentru că scrie în Constituție că are misiunea de a elabora bugetul, și nu de a-l aproba.”, a mai transmis europarlamentarul PMP, Traian Băsescu.

”Este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci în funcționarea statului.”, a spus Băsescu despre adoptarea bugetului prin asumarea răspunderii.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25