Băsescu, despre demersul ambasadelor care au criticat OUG 13: Este corect dacă...

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la România TV, că demersul celor șase ambasade care au criticat OUG referitoare la modificarea legislației penale este corect ”dacă s-a referit la ansamblul ordonanței”.

”N-aș spune că nu este corect dacă s-a referit la ansamblul ordonanței. Dacă s-a referit doar la abuzul în serviciu este absolut demagogic, pentru că multe din cele șase țări a căror ambasadori au protestat nu au abuzul în serviciu în legislația lor”, a afirmat Traian Băsescu, întrebat cum apreciază faptul că șase ambasade occidentale s-au exprimat public împotriva OUG 13 fără să facă o minimă analiză a textului acelei ordonanțe. 

Pe de altă parte, fostul președinte, deși susține că era nevoie de redefinirea abuzului în serviciu, consideră că Guvernul Grindeanu trebuie să plece.

”Am făcut demonstrația că abuzul în serviciu trebuie modificat și că articolul din Codul penal - 297 - este neconstituțional, susținând cu decizia CCR, și cu Convenția de la New York pe care România  a ratificat-o, și cu rapoartele Comisiei de la Veneția, dar ansamblul ordonanței este ticălos. Abuzul în serviciu este în regulă, trebuia să aibă un prag, trebuia să precizeze încălcarea unui articol de lege, trebuia să fie pedepse alternative până la prag. 

Citește și: Băsescu, dezvăluiri: Ca procurorul Negulescu mai sunt în sistem

Definiția abuzului în serviciu este corectă, dar restul OUG este o mare ticăloșie. Reducerea nivelului la incompatibilități (...) sau prostia pe care au făcut-o cu denunțul la 6 luni, pentru că nu are un efect în mod real, pentru că alt articol trebuie modificat... (...)  Deci și eu sunt absolut de acord cu cei care spun că  trebuie să plece Guvernul Grindeanu datorită modului cum a dat ordonanța și vă aduc un argument care nu poate fi combătut: de ce Grindeanu a fost de acord să dea o ordonanță în care umblă doar la două articole găsite neconstituționale când de fapt sunt 55 de articole.

De ce n-a rezolvat toată problema? Asta pe bună dreptate a îndreptat opinia publică și a fost ușor celor care au manipulat opinia publică să convingă că, de fapt, această ordonanță a fost dată pentru o clientelă îngustă.  Sunt de acord că au definit corect abuzul în serviciu, sunt de acord că era nevoie de redefinirea abuzului în serviciu, (...) dar restul ordonanței este o catastrofă. De ce nu au trimis-o la Parlament? În mod nomal, trebuiau să dea grațiere prin OUG, dacă doreau să o dea, iar modificarea Codului penal să o facă prin Parlament”, a mai spus Traian Băsescu. 

Ambasadele care au transmis, într-o declarație comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale sunt cele ale Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Statelor Unite 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel