Băsescu: care este cea mai mare vulnerabilitate a României

Președintele Traian Băsescu a atras atenția, vineri, într-o declarație comună de presă cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că zona Mării Negre s-a deteriorat constant și a devenit cea mai mare "vulnerabilitate" a României.

Secretarul general al NATO a ajuns joi seară la București, din Slovacia, iar astăzi s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, președintele Traian Băsescu, ministrul Apărării, Mircea Dușa, și ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean.

"Am remarcat în discuţiile cu secretarul general al NATO reacţia de solidaritate pe care au avut-o state ca SUA, care au trimis elemente de forţe aeriene, forţe navale, nave amercicane şi franceze au fost în Marea Neagră, am salutat reacţia Canadei, care a trimis în România avioane de luptă, reacţia NATO în general cu afirmarea funcţionării articolului 5 în orice circumstanţe", a declarat Traian Băsescu.

Președintele a subliniat că, potrivit ultimelor analize, "Marea Neagră a devenit cea mai sensibilă din regiune", dar că NATO are capacitatea de a interveni în câteva zile sau ore pentru a apăra pe oricare dintre membrii săi.

"În opinia noastră, Marea Neagră a devenit acum partea cea mai sensibilă în regiune. Este stomacul moale. Vulnerabilitatea cea mai mare pe care o avem", a spus șeful statului.

NATO își flexează mușchii la granița Rusiei

Șeful NATO a dat garanții că "România nu este singură".

"România este o ţară puternic angajată şi de încredere. Angajamentul nostru este extrem de solid. Sunteţi parte a NATO şi orice aliat se bucură de protecţia totală a NATO. De aceea am consolidat prezenţa noastră în aer, apă şi pe teren şi vom face orice este neceasar şi cât este nevoie. Agresiunea Rusiei subminează principiile pe care ne-am construit pacea", consideră Rasmussen.

Deși a ironizat propunerea Varșoviei privind dislocarea a 10.000 de soldați NATO la granița de Est a Poloniei și a declarat recent că sunt destui soldați americani pe teritoriul nostru, Băsescu a vorbit acum despre suplimentarea forțelor militare din zonă.

"Forţele Federaţiei Ruse în Crimeea creează instabilitate şi dezechilibre care vor trebui compensate. Acestea sunt elementele pe care le avem în vedere atunci când eu, ca preşedinte al României, am subliniat în discuţia cu secretarul general al NATO necesitatea consolidării flancului estic al Alianţei aducând ca argument şi dezechilibrul strategic creat în Marea Neagră", a afirmat Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel