Baron local din Prahova, acuzat că-și ascunde afacerea pe numele fiului din Anglia

Anchetele procurorilor îndreptate împotriva fostului președinte al Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma și împotriva fiului acestuia, deputatul Vlad Cosma, nu au reușit să debaraseze județul de influența baronilor locali, scrie enational.ro. Liderii PSD din eșalonul doi au ramas să gestioneze aceleași interese, mai scrie sursa citată.

Consilier judetean, consilier al orasului Sinaia, inspector in cadrul Primariei Busteni, presedinte PSD Sinaia, vicepresedinte PSD Prahova si din decembrie 2012 director al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Prahova, Ion Dilirici este unul din personajele cheie ale structurii PSD condusa de Mircea Cosma. Asa cum reiese din CV-ul sau, Ion Dilirici a stiut mereu sa profite de functiile politice detinute in PSD pentru a primi diverse calitati in cadrul unor institutii din judet. Asa ca, incet-incet, combinatia politico-administrativa i-a adus lui Ion Dilirici si statutul de afacerist.

Carieră politică în umbra lui Cosma

Ion Dilirici reprezinta portretul aproape perfect al baronasului judetean din esalonul doi. Ascuns in spatele "stapanului" Cosma, inginerul Dilirici a candidat in anul 2004 la functia de primar al orasului Sinaia. A fost invins, dar a stiut apoi sa se replieze. Cu sprijinul lui Mircea Cosma, a castigat un loc in Consiliul Judetean Prahova. Ba s-a descurcat si a devenit consilier si in Consiliul Local Sinaia. Cum aceste doua functii nu ii erau suficiente, a mai primit un post, acela de inspector in cadrul Primariei Busteni.

In plan politic, gratie prieteniei cu Mircea Cosma, Ion Dilirici a pastrat sefia filialei PSD Sinaia si a fost urcat apoi si in pozitia de vicepresedinte al organizatiei judetene. Iar cand conjunctura a permis, in decembrie 2012, la interventia directa a lui Cosma, Ion Dilirici a fost numit director al APIA Prahova, functie pe care o ocupa si astazi. Cum spuneam, un adevarat baronas din esalonul doi.

Baronașul investitor din Sinaia

Declaratia de avere a lui Ion Dilirici in care sunt specificate firmele mentionate

Gratulat de Cosma si partid cu atatea functii politice si de reprezentare, Ion Dilirici si-a dezvoltat apoi in liniste afacerile personale. Intr-o perioada relativ scurta de timp, inginerul Dilirici a devenit unul dintre investitorii locali importanti din Sinaia, ajungand sa detina afaceri cu piese auto, sa controleze un hotel, un restaurant si o benzinarie. Desigur, oponentii politici au pus imbogatirea rapida a lui Dilirici pe seama avantajelor primite pentru gestionarea unor avize in cadrul Consiliului Local Sinaia, insa cum DNA nu a facut publica pana acum vreo ancheta in acest sens, aceasta ipoteza ramane neverificata.

Cert este ca Ion Dilirici a detinut de-a lungul timpului actiuni in mai multe societati comerciale. Prima afacere personala s-a derulat prin SC Auto Ro SRL. Prin aceasta firma, consilierul PSD a comercializat piese auto pana in anul 2010. Pentru ca nu mai putea (sau poate nu mai dorea) sa achite datoriile firmei catre furnizori, banci si Fisc, Dilirici si-a bagat firma in insolventa. Important de mentionat, doar BCR avea de recuperat de la SC Auto Ro SRL suma de un milion de euro.

Cum a scăpat de incompatibilitate

Insa dupa reteta deja clasica a tepelor prin faliment, Ion Dilirici si-a transferat activitatile pe care le derula prin SC Auto Ro SRL pe o alta firma de-a sa, SC Auto-Ro Import-Export SRL. O firma furnizoare ce avea de recuperat bani de la Dilirici, SC Componente Auto SA, a sesizat frauda si a cerut procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova sa demareze cercetari penale impotriva acestuia, formandu-se astfel dosarul 153/P/2011.

In acte, Auto-Ro Import-Export avea ca unic asociat pe sotia directorului APIA, Simona, insa de teama unor eventuale anchete sotii Dilirici cesioneaza firma fiului lor de numai 18 ani
cesiune catre fiu Directorul APIA Prahova, baronasul din esalonul doi care se ascunde in spatele propriului fiuDeja lider local PSD recunoscut la nivel de judet, Dilirici a beneficiat imediat de bunavointa procurorilor care la data de 7.10.2011 i-au dat imediat scoatere de sub urmarire penala. Rezolutia i-a fost confirmata apoi foarte, foarte rapid, pe data de 16.12.2011. Daca procurorii ploiesteni nu ar fi stopat cercetarile, s-ar fi descoperit lucruri cu mult mai grave. De pilda, ca firma SC Auto Ro SRL detinuta de Dilirici derula acte de comert cu SC Hidro Valea Prahovei SA – societate unde actionar era Consiliul Local Sinaia, unde acelasi Dilirici era consilier. Asadar un flagrant caz de incompatibilitate caruia Parchetul Ploiesti i-a pus capac.

Afacere cesionată fiului din Anglia

Lasat liber de procurori, Ion Dilirici si-a continuat afacerile prin firma SC Auto-Ro Import-Export SRL, firma ce in acte avea ca unic asociat pe sotia sa, Simona-Delia Dilirici. Comertul cu piese auto a mers mai departe, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, consilierul judetean diversificandu-si afacerile si in domeniul HoReCa. In Sinaia, pe strada Walter Maracineanu 1-3, acolo unde a functionat si falimentara SC Auto Ro SRL, Dilirici si-a dezvoltat Complexul Cristian – un spatiu de servicii (6 camere, un restaurant cu terasa, magazin si statie peco) administrat, potrivit paginii de prezentare a compexului, tot de Simona Dilirici.

Speriati probabil de valul de anchete anticoruptie lansat de DNA in ultima perioada, in aprilie 2014, sotii Dilirici au decis sa cesioneze firma Auto-Ro Import-Export SRL fiului lor, Cristian Dilirici, care abia implinise de doua luni varsta de 18 ani. Tot in spatele copilului s-a mai ascuns si o proprietate aflata in Calea Codrului, pe care Cristian Dilirici ar fi cumparat-o in anul 2011, cand avea fix varsta de 15 ani. Probabil din alocatie... Evident, asa cum am spus, totul nu a fost decat de fatada pentru ca fiul Cristian isi vede de viata si de studii, nicidecum de afacerile familiei, taticul trimitandu-l sa invete tocmai in Anglia, la University of the West. Unde activitatile de student ii acapareaza tot timpul si, deci, afacerile au ramas tot pe mana tatalui, mare director la APIA Prahova, scrie enational.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel