Industria românească: Costuri de producţie mari, preţuri finale mici

Industrie
Industrie

În sondajul Barometrul Industriei se arată că avem o creştere încetinită, costuri mari, dar şi semne de relansare a exportului în noiembrie.

Industria s-a confruntat în luna noiembrie cu o combinaţie de factori care prefigurează o evoluţie incertă, în timp ce exportatorii raportează o creştere a comenzilor pentru export, potrivit Barometrului Industrial realizat de IRSOP şi SNSPA.

"Creşterea a rămas pe loc. Persistă îngrijorările legate de costurile de producţie. Preţurile la produsele firmelor par să scadă în loc să se alinieze la costuri. Pe de altă parte, însă, exportatorii raportează o creştere a comenzilor pentru export", se arată într-un comunicat remis miercuri Agerpres.

Barometrul Industriei din România este realizat de IRSOP şi SNSPA - Facultatea de Management, pe un eşantion de 300 firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Volumul producţiei se menţine la 62 de puncte, faţă de 61 în octombrie şi 64 în septembrie. Stocurile sunt tot în faza de contracţie, deşi procesul de de-stocare pare să se fi oprit, iar indexul stocurilor a crescut uşor de la 41 la 45 de puncte. Avansul ar putea proveni de la o combinaţie de produse nevândute şi achiziţii prudenţiale de materii prime pentru perioada de iarnă.

Conform Barometrului, numărul de angajaţi nu creşte, dar nici nu scade. De circa 4 luni, indicatorul se menţine în jurul valorii de 50, la graniţa dintre expansiune şi contracţie. Înseamnă că ieşirile sunt compensate de intrări. Criza forţei de muncă invocată frecvent are, probabil, în industrie un caracter mai degrabă punctual decât sistemic.

Costurile de producţie au ajuns la un index de 72 de puncte, cu 14 puncte mai mare decât în iulie 2017. Firmele se confruntă cu condiţii dintre cele mai dure din ultimii ani, în special din cauza costurilor mari cu energia.

Euforia vacanţei şi de speranţele legate de noul an

Preţurile încasate au scăzut la 56 în noiembrie faţă de 60 în octombrie. Ieftinirea unor produse finite asociată cu costurile mari de producţie poate crea situaţii dramatice pentru firmele implicate.

Indexul de optimism a crescut uşor de la 59 în septembrie şi octombrie la 63 de puncte în noiembrie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare. De obicei, optimismul se înviorează spre sfârşitul anului şi atinge un vârf în ianuarie, după care începe să scadă.

Cauzele sunt legate mai mult de euforia vacanţei şi de speranţele pe care le aduce schimbarea anilor, decât de semnale pozitive din piaţă. Datele culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 14 - 18 decembrie 2017.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel