Barometrul Edelman 2018. “Criză de încredere fără precedent”

Barometrul de Încredere Edelman 2018 arată că nivelul de încredere a populației Statelor Unite a suferit cea mai mare scădere din istoria sondajelor realizate în rândul publicului larg. 

Încrederea populației a scăzut cu 9 puncte până la 43 de puncte, plasând-o în sfertul inferior al Indexului de Încredere realizat la nivelul a 28 de țări. Încrederea în rândul publicului informat din SUA s-a prăbușit cu 23 de puncte până la 45 de puncte, plasând SUA pe ultimele locuri, sub Rusia și Africa de Sud.

Scăderea Încrederii din SUA este generată de o puternică lipsă de încredere în guvern, care a scăzut cu 14 puncte, ajungând la nivelul de 33% în rândul publicului larg, și cu 30 de puncte ajungând la nivelul de 33% în rândul publicului informat.

"Criză de încredere fără precedent"

Mediul de afaceri, media și organizațiile nonguvernamentale au înregistra și ele scăderi ale nivelului de încredere, cu 10 - 20 de puncte. Aceste scăderi au eliminat diferența de 21 de puncte la nivelul încrederii dintre publicul larg și cel informat din SUA.

"Statele Unite se confruntă cu o criză de încredere fără precedent", spune Richard Edelman, Președinte și CEO al Edelman. „Este pentru prima oară când o scădere dramatică de încredere nu are legătură cu o problemă economică majoră sau cu o catastrofă precum dezastrul nuclear de la Fukushima. De fapt, este ironia supremă că acest lucru se întâmplă într-un mediu economic favorabil, cu cele mai mici rate ale șomajului în SUA și cu un nivel record al pieței bursiere. Cauza acestei scăderi este lipsa unor fapte obiective și a unui discurs rațional."

Polul opus

La polul opus, China se regăsește în vârful Indexului de Încredere atât la nivelul publicului larg (74) cât și în rândul celui informat (83). Instituțiile din China, în frunte cu guvernul, au înregistrat creșteri semnificative ale nivelului de încredere, care a crescut cu 8 puncte până la 84 de procente în rândul populației generale, și cu 3 puncte, până la 89%, în rândul publicului informat. Alături de China, în topul Indexului de Încredere sunt India, Indonezia, Emiratele Arabe Unite și Singapore.

Premieră

Pentru prima oară, media este instituția în care oamenii au cel mai puțin încredere, la nivel global. În 22 din cele 28 de țări participante la sondaj, media nu mai prezintă încredere. Pierderea încrederii în a patra putere a țării e provocată în primul rând de scăderea semnificativă a a încrederii în platforme media, în special în motoarele de căutare și social media. 63% dintre respondenți spun că nu știu cum să deosebească jurnalismul de calitate de zvonuri sau știri false sau dacă o anumită știre a fost sau nu realizată de o instituție media respectabilă. Lipsa încrederii în media a dus de asemenea la imposibilitatea de a identifica adevărul (59%), de a avea încredere în liderii guvernamentali (56%) și în mediul de business (42%).

Anul acesta s-a înregistrat o creștere a încrederii în experți și o scădere a încrederii în semeni. Experții tehnici (63%) și academicienii (61%) s-au poziționat drept cei mai credibili purtători de cuvânt față de categoria "o persoană asemănătoare cu tine", care a scăzut cu șase puncte la un nivel record de 54%.

Încrederea în social media a scăzut

„Într-o lume în care elementele de fapt sunt sub asediu, sursele verificate se dovedesc a fi mai importante ca niciodată", spune Stephen Kehoe, Global Chair, Reputation. „Există probleme de credibilitate atât pentru platforme, cât și pentru surse. Încrederea oamenilor în ele se prăbușește, lăsând în urmă atât un vid cât și o oportunitate pentru experți să umple aceste goluri." Lumea se așteaptă ca mediul de afaceri sa fie un agent al schimbării. Angajatorul reprezintă noul spațiu sigur în ceea ce privește guvernanța globală, având în vedere faptul că 72% dintre respondenți susțin că au încredere în propria companie, iar 64% cred că o companie poate lua măsuri care să crească profitul și să aducă beneficii socio-economice comunităților în care activează.

Față de 2017, credibilitatea CEO-ului a crescut cu 7 puncte

În ultimul an, credibilitatea CEO-ului a crescut semnificativ cu șapte puncte, până la 44%, după ce o serie de lideri din lumea de afaceri au luat poziție față de problemele cotidiene. Aproape două treimi dintre respondenți declară că vor ca directorii executivi să preia inițiativa privind schimbarea politicilor publice, în loc să aștepte guvernul, care se situează în prezent, în 20 de țări, din punctul de vedere al încrederii în mod semnificativ sub afaceri, în 20 de țări. Această încredere sporită vine cu noi așteptări; consolidarea încrederii (69%) ocupă acum locul 1 în rândul priorităților directorilor executivi, depășind realizarea de produse și servicii de înaltă calitate (68%).

„Tăcerea este o taxă asupra adevărului", a spus Edelman. 

Alte descoperiri cheie ale Barometrului încrederii 2018

• Tehnologia (75%) rămâne cel mai de încredere sector al industriei, urmat de educație (70%), servicii profesionale (68%) și transport (67%). Serviciile financiare (54%) reprezintă din nou sectorul cu cel mai scăzut nivel de încredere din partea populației, alături de bunurile de consum ambalate (60%) și automobile (62%).
• Companiile cu sediul în Canada (68%), Elveția (66%), Suedia (65%) și Australia (63%) sunt cele mai de încredere. Brandurile de țară cel mai puțin de încredere sunt Mexic (32%), India (32%), Brazilia (34%) și China (36%). Încrederea în brandul de țară S.U.A. (50%) a scăzut cu cinci puncte, cel mai mare declin dintre țările participante la sondaj.
• Aproape șapte din 10 respondenți și-au exprimat îngrijorarea față de știrile false și de informațiile false utilizate ca arme.

[citeste si]

• Jumătate dintre cei chestionați declară că interacționează cu mass-media mai puțin de o dată pe săptămână, în timp ce 25% au spus că nu citesc deloc mass-media, pentru că este prea neplăcut. Majoritatea respondenților consideră că organizațiile de știri se concentrează prea mult asupra: atragerea unui număr mare de cititori (66%), asupra știrilor senzaționaliste (65%) și asupra politicii (59%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel