Barack Obama, vizită istorică la Hiroshima

Președintele SUA, Barack Obama, va efectua o vizită istorică la Hiroshima - primul oraș distrus de o bombă nucleară americană - vizita fiind o premieră pentru un șef de stat american în exercițiu, a anunțat marți Casa Albă, relatează AFP.

'Președintele va efectua o vizită istorică la Hiroshima, cu premierul japonez Shinzo Abe, pentru a sublinia angajamentul său în promovarea păcii și securității într-o lume fără arme nucleare', a anunțat Casa Albă.

Obama va vizita Hiroshima în cadrul turneului în Vietnam și Japonia, între 21 și 28 mai, potrivit Casei Albe, menționează Reuters.

Zvonurile privind o vizită la Hiroshima a președintelui american circulă în Japonia și SUA de câteva luni și s-au intensificat în urmă cu câteva săptămâni, când secretarul de stat, John Kerry, s-a aflat în același oraș. 'Nu voi uita niciodată imaginile expuse care mă răscolesc', a afirmat John Kerry, pe 11 aprilie, după vizita efectuată la muzeul din orașul martir, care prezintă o mărturie bulversantă a cuptorului nuclear care a devastat Hiroshima. La 6 august 1945 la 08.15, bombardierul american Enola Gay a lansat o bombă atomică asupra orașului. Cel puțin 140.000 de persoane au murit pe loc sau în urma radiațiilor și a arsurilor. 'Toată lumea ar trebui să vadă și să resimtă puterea acestui memorial', a scris secretarul de stat american în cartea de aur a muzeului.

Această vizită este un exercițiu delicat pentru președintele Obama care riscă să primească reproșuri în SUA, dar va fi cu certitudine foarte bine primită în Japonia. Vizita este de asemenea logică pentru un președinte care a făcut din dezarmarea nucleară unul dintre pilonii celor două mandate ale sale.

Atacurile de la Hiroshima și Nagasaki (74.000 de morți), trei zile mai târziu, au grăbit capitularea Japoniei și încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945. În afară de această vizită istorică la Hiroshima, Barack Obama va participa la o reuniune a G-7 la Ise-Shima.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel