Momente istorice, duminică, pe celebrul Bulevard Voltaire din Paris, când 50 de şefi de stat şi de guvern au dat curs invitaţiei lansate de preşedintele Franţei, François Hollande, de a participa la "Marşul solidarităţii". Dacă absența președintelui Statelor Unite, Barack Obama, a fost remarcată de presa internațională, prezența liderilor unor țări în care libertatea presei este grav afectată a stârnit critici.
Peste un milion de oameni au ieşit duminică în stradă a Franța, manifestându-şi astfel solidaritatea cu victimele atentatelor teroriste care au zguduit țara în ultimele zile, scrie stirileprotv.ro.
Printre liderii politici sosiţi duminică la Paris pentru a lua parte la "Marşul solidarităţii" s-au numărat cancelara Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, şeful guvernului israelian Benjamin Netanyahu, preşedintele palestinian Mahmud Abbas, dar și regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, președintele statului Mali, Ibrahim Boubacar Keïta. De asemenea, la această mobilizare exemplară de la Paris au fost prezenți și premierii Italiei și Spaniei, respectiv Matteo Renzi și Mariano Rajoy, precum și preşedintele României, Klaus Iohannis.
În schimb, Statele Unite au fost reprezentate la minting doar prin noua ambasadoare la Paris - Jane Hartley. Absența președintelui Barack Obama de la eveniment a fost remarcată de presa internațională mai ales că acesta nu i-a trimis la Paris nici pe vicepreședintele Joe Biden, nici pe secretarul de stat John Kerry. Unii comentatori politici au numit absența lui Obama o "rușine" și o "gafă", ținând cont că Statele Unite este cel mai mare aliat al Franței. Casa Albă nu a făcut niciun comentariu pe aceasta temă, dar a anunțat că SUA va fi în februarie gazda unui summit menit să identifice mijloacele de luptă împotriva „extremismului violent în lume”.
Acest summit vizează să facă lumină asupra "eforturilor întreprinse la nivel intern și internațional pentru a-i împiedica pe extremiștii violenți și pe partizanii lor să se radicalizeze, să recruteze sau să inspire indivizi sau grupuri în SUA și în întreaga lume, cu scopul de a comite acte violenţe", potrivit unui comunicat al Casei Albe, transmis duminică.
Casa Albă a anunțat duminică că va convoca "un summit privind combaterea extremismului violent", în februarie ", a evidenția eforturile interne și internaționale de prevenire extremiștilor violenți și susținătorii lor din radicalizat, recrutare, sau indivizi sau grupuri de inspirație în Statele Unite și în străinătate să comită acte de violență. "
Marșul de la Paris, organizat pentru a comemora victimele atacului teorist de la redacția publicației de satirț Charlie Hebdo precum și celelalte victime ale atacurilor ce au zguduit săptămâna trecută Franța a generat și critici aprinse, din cauza prezenței la marșul solidarității a liderilor unor țri în care libertatea presei este pusă în discuție, precum Egipt, Rusia, Turcia și Emitarele Arabe Unite.
"Au fost bineveniți toți cei care s-au declarat împotriva terorismului", a fost reacția clară a guvernului francez pe această temă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu