Bancnotă aniversară Marea Unire din 1 Decembrie 1918

BNR lansează o bancnotă aniversară dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Începând din 1 decembrie, Banca Naţională a României (BNR) va introduce în circuitul numismatic o bancnotă aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Caracteristicile bancnotei aniversare

Potrivit Băncii Centrale, bancnota va avea următoarele caracteristici: dimensiuni 147x82 mm (cu o toleranţă de +/-1 mm), culoare predominantă albastru, imprimată în tehnică mixtă plană/relief, pe suport de polimer, fereastră transparentă complexă. Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: în partea dreaptă portretele regelui Ferdinand I şi reginei Maria; dedesubt, pe două rânduri, numele acestora şi anii de viaţă, respectiv 'Regele Ferdinand I 1865-1927' şi 'Regina Maria 1875-1938', iar în zona centrală o imagine de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.

De asemenea, tot pe avers mai sunt imprimate: stema României, în stânga sus, denumirea băncii centrale 'Banca Naţională a României', pe orizontală sus, iar dedesubtul acesteia, medalionul cu sigla BNR şi, mai jos, anii '1918-2018'. Valoarea nominală este înscrisă de patru ori, după cum urmează: în stânga jos, pe orizontală, în cifre '100'; în partea centrală jos, în litere, pe două rânduri 'Lei Una Sută'; în dreapta jos, pe verticală, în litere 'Una Sută Lei' şi în dreapta sus, pe verticală, în cifre '100'.

Semnăturile guvernatorului şi casierului central sunt imprimate în partea centrală, deasupra valorii nominale în litere, iar data punerii în circulaţie, respectiv '1 decembrie 2018', este imprimată pe verticală, în dreapta.

Pe reversul bancnotei sunt ilustrate intrarea în Bucureşti a alaiului regal la l Decembrie 1918 şi un fragment din buzduganul regelui Ferdinand I, respectiv patru femei în costume populare specifice fiecărei provincii româneşti unite: Basarabia, România, Ţara Ardealului şi Bucovina. Dedesubt, se află textul: 'Falsificarea acestor bilete se pedepseşte conform legilor'. Denumirea băncii centrale 'Banca Naţională a României' se află sus, pe orizontală, iar sigla BNR este poziţionată în dreapta sus şi în stânga jos. Valoarea nominală este imprimată astfel: pe verticală în stânga sus şi pe orizontală în dreapta jos, în cifre, '100' şi pe orizontală în stânga jos, în litere, 'Una Sută Lei'.

Seria şi numărul bancnotei tipărite cu litere şi cifre în două culori, roşu şi negru, sunt imprimate astfel: în stânga, pe orizontală, cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare şi în dreapta pe verticală, cu cerneală neagră. Preţul de vânzare al bancnotei aniversare pentru colecţionare, cu tema 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 este de 150 lei, fără TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Bancnota aniversară pentru colecţionare, cu valoarea nominală de 100 lei, dedicată marcării a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, are putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a acestei bancnote se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale BNR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel