Banca HSBC, acuzată că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului

Banca HSBC, acuzată că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului
Banca HSBC, acuzată că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului

HSBC Holdings, cea mai mare bancă britanică, este acuzată de Senatul Statelor Unite că a făcut afaceri cu firme asociate terorismului. Nu a luat măsuri în cazul suspiciunilor de spălare de bani la operaţiunile din Mexic şi a "ocolit" sancţiunile impuse Iranului.

Potrivit raportului, HSBC a ignorat legăturile unor bănci-client cu finanţarea organizaţiilor teroriste. Una dintre aceste bănci este Al Rajhi Bank, din Riad, Arabia Saudită, care a primit de la HSBC un miliard de dolari în cash în perioada 2006-2010, reiese din investigaţie.

Totodată, banca este implicată într-o anchetă a Departamentului Justiţiei şi Fiscului din SUA privind acuzaţii că ar fi încurajat evaziunea fiscală în SUA prin subsidiara din India.

Neregulile ar putea servi drept argumente pentru revocarea actului constitutiv al diviziei americane a HSBC, potrivit senatorilor, transmite Bloomberg.

Subsidiarele HSBC din diverse părţi ale lumii au asigurat organizaţiilor teroriste, cartelurilor de traficanţi de droguri şi altor grupuri de infractori "o poartă" către sistemul financiar american, a concluzionat Subcomisia Permanentă de Investigaţii din Senatul SUA, într-un raport care cuprinde informaţii despre activitatea băncii în ultimii 10 ani, caracetrizată de controale neriguroase.

Legislatorii americani i-au convocat marţi la Washington, pentru audieri, pe şefii băncii londoneze. "HSBC îşi înfiinţează o bancă afiliată în SUA drept poartă către sistemul financiar american şi permite reţelei globale de bănci afiliate să abuzeze de această poartă. Nimeni nu a fost tras la răspundere, ceea ce este dramatic", a declarat senatorul Carl Levin, preşedintele subcomisiei, membru al Partidului Democrat. Investigaţia senatorilor s-a concentrat pe HSBC Bank USA NA, cu sediul la New York, principala bază de operaţiuni a HSBC pentru tranzacţii şi servicii în dolari. "Vom admite că, în trecut, nu am reuşit uneori să respectăm standardele la care se aşteaptă autorităţile şi clienţii. Ne vom cere scuze, vom recunoaşte aceste greşeli, vom răspunde pentru acţiunile noastre şi ne vom oferi angajamentul absolut să remediem neregulile", a afirmat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al HSBC, Robert Sherman Senatorii acuză banca şi că a încălcat sancţiunile impuse de Departamentul Trezoreriei din SUA asupra Iranului, în încercarea de a izola statul de sistemul financiar global. Documentele interne citate de raport relevă că unii bancheri din SUA ai HSBC ştiau că o parte dintre tranzacţiile pe care le efectuează au legături cu Iranul, încălcând embargoul. HSBC a anunţat anterior că cooperează cu Departamentul Justiţiei din SUA, procuratura din Manhattan, New York, şi Rezerva Federală privind posibile încălcări ale sancţiunilor impuse Iranului. "Cultura HSBC a suferit o poluare generalizată pentru o lungă perioadă de timp. Schimbările recente de leadership sugerează că banca este hotărâtă să facă curăţenie. Acest angajament este binevenit. Supravegherea serioasă din partea OCC este de asemenea esenţială", a mai spus senatorul Carl Levin. Banca şi-a exprimat în mai multe rânduri regretele privind "conduita inacceptabilă" din SUA, potrivit directorului general al grupului, Stuart Gulliver.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel