EXCLUSIV  Bancă de gene la Buzău. Petre Daea: Decizie ISTORICĂ a Guvernului. Adevărata bancă de aur a României

Mihai Ciobanu / 12 sep 2019 / 12:39 Salveaza PDF Comentarii
Petre Daea FOTO Agerpres
Petre Daea FOTO Agerpres

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a oferit detalii în exclusivitate pentru DC NEWS despre proiectul adoptat în şedinţa de astăzi a Guvernului, de înfiinţare, la Buzău, a Băncii de Resurse Genetice Vegetale - pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale. 

"România este ţara cu cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa. În anii 1980, a fost o tentativă de a crea o bază de gene pentru legumicultură, floricultură, plante medicinale şi aromatice. Această preocupare nu s-a materializat. De atunci şi până acum, România a pierdut foarte multe dintre varietatea de seminţe pe care o avea, din baza de gene.

Pierzându-se aceste resurse genetice, România a devenit, de-a lungul vremii, importatoare de seminţe de legume, de flori, de plante medicinale şi aromatice. Fermierii, cercetătorii, au avut preocupări în acest domeniu, pentru a cultiva, a păstra, rezultatele cercetării ştiinţifice, de a obţine soiuri adaptate la condiţiile climatice din România", ne-a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

 

De ce la Buzău?

 

"Din nefericire, nu am avut unde să le păstrăm şi nu am avut o bază materială pe care să o folosim în acest sens. Iată că astăzi Guvernul României a luat o decizie istorică, să realizeze Banca de gene, la Buzău. De ce la Buzău? Pentru că aici există prima staţiune de cercetare în domeniul legumiculturii.

Aceasta va funcţiona ca instituţie publică, unitate de cercetare de sine stătătoare, în subordinea Ministerului Agriculturii, beneficiind de bani de la bugetul statului dar şi din activităţi proprii, pentru cercetare în domeniu şi păstrarea rezultatelor de cercetare în condiţii optime pentru a nu se deprecia. Aici începe munca de cercetare. Acolo avem un cercetător excepţional, pe Costel Vânătoru. 

Aceasta va fi ca banca de aur a României. E mai bună decât banca de aur a ţării

Vezi şi: Bancă Gene. Marcel Ciolacu (PSD): Am făcut ISTORIE pentru Buzău și România!

Vom păstra soiurile, populaţia, seminţele pe care le avem, să le multiplicăm, să le ameliorăm în timp, să le facem mai bune. După actul normativ vom vedea la faţa locului de ce este nevoie şi imediat ne apucăm de treabă acolo", a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea, pentru DC News.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29