Urmărește emisiunea live


Banca Centrală a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari pentru susţinerea rublei

Banca Centrală a Rusiei a cheltuit 90 de miliarde de dolari în acest an pentru susţinerea rublei, însă nu a reuşit să oprească declinul monedei ruse, care s-a depreciat cu peste 40% faţă de dolar de la începutul anului, relatează agenţia rusă de ştiri ITAR-TASS.

Moneda rusă se tranzacţiona la începutul anului la 33 de unităţi pe un dolar, în timp ce miercuri, în ultima şedinţă din acest an, banca centrală a Rusiei afişa un curs de 56,2 ruble pentru un dolar.

Deprecierea rublei a fost determinată de scăderea preţurilor petrolului la nivel mondial, de sancţiunile impuse Rusiei de către Uniunea Europeană şi SUA, pe fondul conflictului din Ucraina, precum şi de situaţia economică dificilă a ţării.

Citește și: Rubla rusească s-a prăbuşit pe fondul sancțiunilor economice și a scăderii prețului petrolului

De altfel, banca centrală a anunţat că rezervele sale internaţionale au scăzut cu 15,7 miliarde de dolari în săptămâna 13-19 decembrie, ajungând la 398,9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel înregistrat în ultimii trei ani.

La jumătatea lunii decembrie, rubla a scăzut pe parcusul unei singure şedinţe cu 19%, la 80,1 unităţi faţă de dolar, marcând cel mai mare declin din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriilor în moneda locală.

Tot miercuri, Biroul de Statistică din Rusia a prezent primele estimări privind evoluţia preţurilor de consum în 2014, potrivit cărora inflaţia s-a accelerat cu 11,4% la nivelul acestui an, consemnând cel mai ridicat nivel din 2008.

Citește și: Vladimir Putin: Criza economică din Rusia va dura, în cel mai pesimist scenariu, 2 ani

Săptămâna trecută, ministerul rus de Finanţe, Anton Siluanov, şi-a revizuit drastic prognoza de creştere economică, anticipând o contracţie a produsului intern brut de până la 4% pentru 2015, luând în calcul un preţ mediu al petrolului de circa 60 dolari/baril. (Sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel