Balenele mame le "şoptesc" puilor pentru a evita să fie descoperiţi de prădători

Exemplarele femele de balenă sudică (Eubalaena australis) şi puii lor comunică prin "şoapte" pentru a evita să fie descoperiţi de prădători, sugerează un nou studiu, citat vineri de Press Association.

Balenele mame şi puii lor se feresc de prădători ascunzându-se în zonele cu ape tulburi. Însă, pierderea contactului vizual forţează aceste vieţuitoare să se "strige" prin diverse sunete, pentru a se găsi. Însă, astfel creşte riscul de a atrage atenţia nedorită a prădătorilor.

Potrivit unui studiu recent, balenele mame preferă să îşi crească puii în zone zgomotoase, cu valuri, nu se îndepărtează de ei şi comunică prin "şoapte" pentru a evita riscul de a fi descoperiţi de prădători.

Chiar şi puii de 5 - 8 metri lungime sunt vulnerabili la atacurile orcilor, numite şi balene ucigaşe.

Cercetarea a fost realizată de specialişti de la Universitatea Aarhus din Danemarca şi Universitatea din Hawaii în zona Flinders Bay din Australia de Vest, preferată de balenele gestante.

Publicat în Journal of Experimental Biology, studiul a descoperit că aceste animale produc două tipuri de chemări - un mormăit şi un sunet asemănător unui muget.

Analizând volumul acestor chemări, care nu erau comunicate continuu ci aproximativ o dată la fiecare scufundare, cercetătorii au fost surprinşi să constate să sunetele erau erau transmise foarte încet. Cercetătorii au constatat că apelurile balenelor mame şi ale puilor erau estompate de valuri şi nu se răspândeau la mai mult de câteva sute de metri, ceea ce diminua riscul de a fi percepute de orci.

"Chemările de amplitudine joasă reduc riscul de a semnala balenelor ucigaşe care trag cu urechea prezenţa puilor nou-născuţi", se arată în studiul care precizează că tehnica "ar fi evoluat ca o strategie împotriva prădătorilor".


Te-ar putea interesa






Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26