Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Băiețel mort după ce a fost mușcat de câine. Copilul, o victimă a oamenilor care abandonează animale, nu o victimă a patrupezilor

Foto cu caracter ilustrativ / Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ / Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay

Un băiețel de 6 ani a murit după ce a fost mușcat de un câine fără stăpân, pe stradă, într-o comună din Constanța.

Jurnalistul Val Vâlcu a comentat acest subiect. Ziaristul a spus: „copilul este o victimă a oamenilor care abandonează animale, nu este o victimă a câinilor, sălbăticiți, adunați în haite. Răspunderea este a celor care nu acceptă sterilizarea și alimentează haitele de câini vagabonzi, flămânzi și a celor ce nu impun respectarea legii”. Câinii ar trebui sterilizați, microcipați, vaccinați.

În orașe, problema câinilor este ținută mai bine sub control. În sate, oamenii nu prea merg să-și sterilizeze câinii, să-i microcipeze sau să-i vaccineze și se poate ajunge la astfel de drame. Gestionarea câinilor este în răspunderea Primăriei, a Consiliului Local.

Fiecare zonă ar trebui să aibă un medic veterinar, de circumscripție (care grupează mai multe localități). Veterinarul face contract cu ANSVSA Constanța și e plătit să facă anumite manopere, în cadrul unui program strategic: Să vaccineze, deparaziteze, cipeze pe câinii cu proprietar. Trebuie văzut dacă există medic de circumscripție, în Gura Văii. Dacă nu se poate dovedi cu martori sau filmare ce câine a atacat, nu poate fi acuzat proprietarul. Apoi, să dovedești că e din curtea unuia este o altă problemă.

Au scos obligativitata cipării din legislație

Oamenii nu mai veneau la vaccinarea antirabică atunci când era obligatorie ciparea, atunci s-a renunțat la cipare. Astfel, au scos obligativitata cipării din legislație.

Oamenii nu voiau să dea bani pe cip, între 50-200 de lei, în funcție de firmă și pretenția medicului. Alții nu vor să-și ia răspunderea. Factorii decidenți s-au gândit că este mai mare pericol cu turbarea, deci s-a renunțat la cip, pentru a veni lumea la antirabic.

În sate, câinii vagabonzi nu prea intră, uneori oamenii îi bat, le dau cu sapa în cap, dar la periferia comunelor se mai întâmplă să atace. Trebuie verificat câți câini au fost, dacă era unul singur, este de văzut dacă era turbat, rabia e endemică în România.

Detalii despre incident

Incidentul s-a produs luni, 13 decembrie, în localitatea Cotul Văii. La fața locului au intervenit echipaje de la SMURD și de la Serviciul de Ambulanță Constanța.

Echipajele medicale au găsit un copil în vârstă de șase ani, cu multiple mușcături provenite de la câini.

Copilul era inconștient în momentul în care echipajele au ajuns la fața locului.

UPDATE: Potrivit IPJ Constanța, polițiștii au constatat că minorul a fost mușcat de un câine fără stăpân

„Din primele cercetări a reieșit faptul că, minorul, un băiat de șase ani, se afla pe stradă, în fața imobilului în care locuiește”, au precizat polițiștii.

Aceștia au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel