Bacalaureat 2023. Elevii atrag atenția asupra abaterilor „abuzive” ale membrilor comisiilor de organizare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Consiliul Național al Elevilor (CNE) atrage atenția asupra abuzurilor realizate de membrii comisiilor de organizare, în cadrul examenului de Bacalaureat.

 

Poziția Consiliului Național al Elevilor:

„Elevii de clasa a XII-a care susțin examenul național de Bacalaureat anul acesta  au avut și alte aspecte asupra cărora să își îndrepte atenția și emoțiile în afară de  subiectele examenului propriu-zis, precum abaterile repetate de la metodologia de  organizare, realizate (în mod abuziv) de către membrii comisiilor de organizare. 

Consiliul Național al Elevilor condamnă cu fermitate atitudinea neglijentă arătată  de către membrii comisiilor de la examenul de Bacalaureat în raport cu respectarea  tuturor procedurilor prevăzute în metodologia de organizare și desfășurare. Cazurile  care au ieșit la iveală în ultimele două zile sunt doar câteva dintre neregulile care sunt  prezente deja anual la examenele naționale, dar pe care nimeni nu le soluționează. 

Accesarea rezolvării subiectului I de la proba de Limba română într-un număr  considerabil, începând cu seara de dinainte de examenul propriu-zis, ne lasă cu două  dubii majore pe noi toți: caracterul „secret” al subiectelor (în cazul în care accesările  sunt din partea elevilor) și gradul de adaptare al subiectelor la necesitățile actuale ale  societății (în cazul în care accesările sunt din din partea profesorilor care au elaborat  subiectele și aceștia au păstrat subiectul în aceeași formă, indiferent de posibila  controversă creată). Urmărind scurgerea subiectelor inclusiv în cadrul celei de-a doua  probe, la doar 5 minute de la începerea examenului, putem afirma că o formare mult  mai amplă a tuturor cadrelor didactice implicate în examen este absolut necesară. 

Mai mult decât atât, subliniem cum anumite erori, de exemplu informările  incorecte cu privire la numerotarea paginilor, completarea titlului, așezarea în pagină  etc., realizate de către profesorii supraveghetori, pot avea consecințe grave asupra  elevilor, cazul concret fiind chiar cel de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din  București, unde peste 70 de lucrări au fost anulate din cauza unei așa-zise erori  sesizate de către președintele comisiei, la aproximativ o oră și un sfert de la distribuirea  subiectelor, fapt ce a determinat elevii în cauză să treacă prin stări grave de anxietate, stres, ce au rezultat în unele cazuri în imposibilitatea de a se încadra cu transcrisul  lucrării și rezolvarea celorlalte cerințe în timp util. Această „eroare” ar fi putut fi  reperată din timp fie de către supraveghetori, la momentul semnării și completării  datelor din colț, înaintea distribuirii subiectelor, fie ar fi putut rămâne la latitudinea  elevului, fiind chiar specificat în metodologie faptul că „decizia de a retranscrie aparține  candidaților, nu asistenților, membrilor, sau președintelui comisiei”. 

În acest sens, solicităm Ministerului Educației să efectueze vizite de control reale în teritoriu pentru a afla cazurile de abatere de la regulamentul de organizare al  examenului național de Bacalaureat și să sancționeze în consecință resursa umană  implicată în producerea viciilor de procedură. Reamintim astfel că toată neglijența  arătată se va reflecta tot asupra elevilor care ar fi trebuit să își canalizeze energia doar  spre rezolvarea subiectelor, nu asupra asigurării respectării procedurilor, fapt ce ar fi  trebuit garantat de către comisia de organizare. 

„Cunoaștem cu toții emoțiile care vin odată cu un asemenea examen, de  ce să mai mai adăugăm unele negative cauzate doar de neglijența celor care ar  trebui să asigure de fapt corectitudinea și buna organizare? Cazurile care s-au  încercat a fi mușamalizate în ultimii ani nu pot deveni o obișnuință din niciun punct  de vedere. De aceea ne dorim o responsabilizare generală mult mai mare cu privire  la examenele naționale, un instructaj real al membrilor comisiei și o monitorizare mult  mai eficientă în teritoriu, tocmai pentru a preveni situațiile întâmpinate zilele trecute.  Viitorul elevilor nu ar trebui să se afle în riscul de a fi compromis din cauza unor  astfel de situații. De asemenea, sancțiunile aplicate membrilor de comisie care nu  respectă metodologia joacă un rol important în păstrarea echității ca principiu de  bază ce guvernează sistemul de educație din România, dacă mai poate fi vorba de  acest lucru. ” - a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național  al Elevilor.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel