BACALAUREAT 2013: Prezumția de nevinovăție, călcată în picioare de metodologie

bacalaureat
bacalaureat

Metodologia examenului de bacalaureat interzice accesul în sala de examen a candidaților cu diferite obiecte. Acest fapt este sancționat automat și fără alte verificări cu excluderea candidatului din examen. FACIAS avertizează că se încalcă drepturile omului prin lipsa prezumției de nevinovăție, care se acordă până și celui mai temut infractor în Instanță. FACIAS cere ministrului să le permită elevilor prinși cu diverse obiecte asupra lor, pe care nu le-au folosit, să susțină examenul în sesiunea din toamnă.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotrivă Abuzurilor Statului (FACIAS) a transmis o sesizare în atenția ministrului Educației, Remus Pricopie prin care solicită modificarea prevederilor metodologiei de organizare și desfăƒsurare a examenului de Bacalaureat. În opinia specialiștilor FACIAS, metodologia încalcă drepturile fundamentale ale omului. „Ύn cazul în care asupra unui elev au fost găƒsite obiecte interzise, dar care în mod concret nu puțeau fi folosite pentru a copia (cazul elevei asupra căreia s-au găƒsit căști cu fir dar făƒrムun dispozitiv la care sムpoatムfi conectate), precum și în cazul în care se face dovadă că aceste mijloace nu puțeau fi întrebuințate în vederea fraudării rezultatelor examenului, se încalcă principiul prezumției de nevinovăție garantat prin Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de către Constituția României” a precizat directorul executiv FACIAS, Oana Florea.

Elevilor care nu au fraudat examenul să li se permită participarea în toamnă

„În acest sens, dispozițiile metodologiei puse în discuție sunt mai degrabムde naturムa prezuma culpa candidaților, nemaifiind necesară dovedirea acesteia, eludând, astfel, principiul prezumției de nevinovăție. Prin aplicarea acestei norme se ține cont de literă legii, nu și de spiritul ei.”  În consecință, FACIAS solicită ministrului Educației să facă o derogare de la această normă și să permită elevilor asupra cărora condițiile de fapt exclud o posibilă fraudare a examenului, sムsustinムexamenul de Bacalaureat în sesiunea din toamnă acestui an. Totodată, FACIAS cere și adoptarea de urgență a unor modificări legislative specifice care să defineascムclar și nemijlocit obligațiile și interdicțiile referitoare la elevii găsiți cu astfel de obiecte asupra lor.

Elevă scoasă din examen pentru niște căști pe care nu le-a folosit

Georgeta Catană, absolventă a Liceului “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, a fost percheziţionată după susţinerea examenului la limba şi literatura română, poliţiştii găsind în buzunarul fetei o pereche de căşti. Deşi acestea nu erau conectate la niciun aparat, ele au reprezentat pentru oamenii legii o dovadă a tentativei de fraudă.

Fata a spuscă îşi doreşte enorm să îşi dea examenul de bacalaureat pentru a putea să se înscrie la Facultatea de Farmacie şi să devină farmacistă, ca mama ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel