Azi sărbătorim unitatea pe glob! 4 februarie - Ziua internaţională a fraternităţii umane

Foto: Freepik
Foto: Freepik

La data de 4 februarie 2023, este sărbătorită, pentru a treia oară, Ziua internaţională a fraternităţii umane.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, la 21 decembrie 2020, Rezoluţia 75/200 prin care a proclamat data de 4 februarie ca Zi internaţională a fraternităţii umane, informează Agerpres. În acest fel, a marcat aniversarea semnării, la 4 februarie 2019, a Documentului despre fraternitatea umană pentru pacea mondială şi convieţuirea comună de către Papa Francisc împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Şeicul Ahmad Al-Tayyeb, în timpul călătoriei apostolice a Papei Francisc în Emiratele Arabe Unite, la 3-5 februarie 2019.

În mesajul prilejuit de marcarea Zilei internaţionale a fraternităţii umane din anul 2023, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, subliniază importanţa promovării toleranţei culturale şi religioase, a bunei înţelegeri şi a dialogului interconfesional. "Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială şi convieţuirea comună, semnat de către Sfântul Părinte Papa Francisc împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Şeicul Ahmad Al-Tayyeb, este un model demn de urmat pentru realizarea armoniei interconfesionale şi a solidarităţii. Fie ca acest Document să ne inspire şi să ne consolideze hotărârea de a sta uniţi ca parte a aceleiaşi familii umane", a declarat Antonio Guterres, potrivit un.org.

Propunerea stabilirii datei de 4 februarie ca Zi internaţională a fraternităţii umane a fost transmisă către ONU de Papa Francisc, împreună cu Marele Imam de Al-Azhar, Şeicul Ahmad Al-Tayyeb, printr-un mesaj adresat secretarului general al ONU, Antonio Guterres, la data de 4 decembrie 2019.

Ţintă comună: dialogul interreligios şi intercultural

Rezoluţia ONU "recunoaşte contribuţia valoroasă a oamenilor din toate religiile sau credinţele pentru umanitate şi contribuţia pe care dialogul între toate grupurile religioase o poate aduce la o mai bună conştientizare şi înţelegere a valorilor comune împărtăşite de toată omenirea", se arată la undocs.org. Esenţială pentru ziua de 4 februarie a fiecărui an este promovarea dialogului interreligios şi intercultural.

Papa Francisc a dezvoltat tema fraternităţii şi prieteniei sociale în enciclica "Fratelli tutti", publicată la 3 octombrie 2020, în care abordează probleme stringente ale societăţii contemporane: pacea, solidaritatea, libertatea religioasă, dialogul şi caritatea, respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Ziua internaţională a fraternităţii umane este marcată în contextul Săptămânii armoniei interconfesionale la nivel mondial, un eveniment anual organizat, sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în prima săptămână din luna februarie (1-7 februarie 2023), conform un.org. Propunerea pentru marcarea acestei săptămâni a aparţinut regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei, fiind adoptată de Adunarea Generală a ONU la 23 noiembrie 2010.

Potrivit un.org, marcarea Zilei internaţionale a fraternităţii umane este parte a eforturilor de promovare de către ONU a culturii păcii, definită ca un set de valori, atitudini, tradiţii şi conduite bazate pe o serie de principii şi idealuri precum: respectul pentru viaţă, combaterea violenţei, promovarea educaţiei, dialogului şi cooperării; respectul pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa politică a statelor, în acord cu Carta Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional; respectul desăvârşit pentru Drepturile Omului şi libertăţile fundamentale; promovarea dezvoltării sustenabile; promovarea egalităţii de gen; promovarea dreptului la liberă exprimare, opinie şi a accesului la informaţie; adeziunea la principiile libertăţii, justiţiei, democraţiei, toleranţei, solidarităţii, cooperării, pluralismului, diversităţii culturale, dialogului şi bunei înţelegeri atât la nivel individual, cât şi inter-ţări şi popoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel