Avortul interzis aproape total într-un stat american. Tribunalul a validat o lege de acum 2 secole

Sursă foto: Pexels (Mart Production)
Sursă foto: Pexels (Mart Production)

O hotărâre crucială a celei mai înalte instanțe din Arizona a stârnit dezbateri aprinse și a declanșat preocupări pe scena politică, confirmând aplicabilitatea unei legi vechi de aproape un secol care interzice aproape în totalitate avorturile.

Această decizie are implicații deosebit de importante, deoarece se produce înainte de alegerile prezidențiale din acest stat-cheie din sudul SUA și a fost rapid denunțată de către președintele Joe Biden ca fiind "crudă".

Legea din 1864 interzice avortul de la momentul concepției, făcând excepție doar în cazul în care viața mamei este în pericol. Pentru situațiile de viol sau incest, legea nu prevede nicio excepție validă. Cu toate acestea, procurorul general din Arizona, democratul Kris Mayes, a asigurat că nu va iniția urmăriri penale în astfel de cazuri.

Chiar dacă legea a fost inactivă timp de mai multe decenii, Curtea Supremă din Arizona a confirmat că este acum aplicabilă. Această decizie vine în urma anulării protecției constituționale a avortului în 2022, lăsând fiecare stat responsabil pentru reglementarea acestui subiect.

În timp ce nu este de așteptat ca legea să fie pusă în aplicare imediat, această hotărâre consolidează miza electorală în contextul alegerilor prezidențiale iminente. În SUA, procurorii sunt aleși, ceea ce ar putea duce la o posibilă schimbare în abordarea legislativă pe această temă.

Joe Biden a reacționat rapid la decizia instanței, condamnând-o ca fiind o lege "crudă" și subliniind că interzicerea avortului este "extremă și periculoasă". Președintele american a considerat că această hotărâre este rezultatul unor politicieni republicani "dornici să restricționeze libertatea femeilor".

În contrast, fostul președinte Donald Trump a afirmat că ar dori să ofere statelor libertatea de a decide în legătură cu legea avortului, în cazul în care ar reveni la Casa Albă. Această poziție reflectă preocupările adânc înrădăcinate ale mișcării conservatoare în privința avortului, dar anularea garanțiilor federale pentru acesta a fost considerată nepopulară în mai multe alegeri recente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel