Avocatul Poporului sesizează Legea pentru Securitatea Cibernetică la CCR

Renate Weber. Foto: Crişan Andreescu
Renate Weber. Foto: Crişan Andreescu

Avocatul Poporului, instituţie condusă de Renate Weber, a decis sesizarea la Curtea Constituţională a Legii pentru Securitatea Cibernetică. 

Astfel, conform documentului publicat pe pagina instituţiei, sunt probleme cu legea, pentru că "nu sunt identificate şi definite în mod clar şi previzibil persoanele fizice şi juridice care furnizează servicii publice ori de interes public, în contextul în care acestea sunt altele decât persoanele fizice şi juridice de drept privat care deţin reţelele şi sistemele informatice pe care le utilizează în vederea furnizării de servicii de comunicaţii electronice către autorităţile şi instituţiile administraţie publice centrale şi locale. Ca atare, în această categorie pot fi cuprinse, după caz, orice fel de persoane fizice şi juridice care furnizează servicii publice ori de interes public fără a face vreo distincţie, fiind aşadar imposibil să fie identificate cu exactitate persoanele cărora le incumbă obligaţiile prevăzute de actul normativ criticat. Altfel spus, apreciem că legiuitorul, în acest caz, nu a identificat în mod riguros subiecţii vizaţi prin reglementările în cauză". 

Ba mai mult, Avocatul Poporului transmite că "lipsa de previzibilitate şi claritate a noilor reglementări determină imposibilitatea identificării destinatarilor legii, precum şi conformarea acestora la îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în sarcina lor. Pentru a fi înţeleasă şi respectată de destinatari, legea trebuie să îndeplinească anumite cerinţe de claritate. (...) În plus, nu poate fi considerată lege decât o normă enunţată cu suficientă precizie, pentru a-i permite cetăţeanului să îşi adapteze conduita în funcţie de aceasta". 

Probleme de ordin financiar, semnalate de Avocatul Poporului 

"Fără a nega necesitatea asigurării apărării şi securităţii cibernetice, ca dimensiune a securităţii naţionale, menţionăm că actul normativ criticat impune persoanelor prevăzute la art 3, alin 1, lit. c o serie de sarcini oneroase, cu impact economic semnificativ asupra acestora, întrucât sunt nevoiţi să suporte din bugetele proprii cheltuielile necesare îndeplinirii obligaţiilor prevăzute de lege în acest sens", mai arată Avocatul Poporului. 

VEZI SESIZAREA COMPLETĂ AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel