Avocatul Poporului, mesaj pentru combaterea violenței juvenile

Dan Carp / 30 ian 2018 / 16:51 Salveaza PDF Comentarii
Victor Ciorbea
Descriere foto: Victor Ciorbea

Apărută ca o inițiativă de pionierat, în 1964, „Ziua internațională a nonviolenței în școli și păcii" promovează ideea de educare permanentă a copiilor în armonie, solidaritate, toleranță, nonviolență, pace și respect pentru drepturile omului.

Cu prilejul „Zilei internaționale a nonviolenței în școli și păcii", Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, transmite printr-un comunicat de presă un mesaj de conștientizare:

Mesajul principal al acestei zile este: „Combatem violenţa prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace".

Conform UNICEF, violenţa în școală este orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportamente care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism, furt); ofensa adusă statutului/autorității cadrului didactic; comportamentul școlar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine regulamentului școlar în vigoare).

Violența școlară afectează viețile copiilor, victime, agresori sau martori ai acesteia, ceea ce duce la reducerea dramatică a șanselor pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității, precum și a celor pentru o tranziție sănătoasă către perioada adultă.

Educația trebuie să fie prioritatea zero, centrul atenției unei societăți, căci  semințele științei, ale moralității și religiozități devin un bun al fiecărui om numai prin educație (Johann Amos Comenius). Așa cum spunea Platon, educația este arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele; ea conduce la dezvoltarea unor noi modalități de solidaritate și de a trăi împreună, sporește demnitatea umană și pacea trainică, ne oferă identitate,  ne particularizează și contribuie la formarea de valori autentice, sigure.

Este necesar ca instituțiile statului să se angajeze să continue eforturile și să găsească soluții pentru prevenirea și combaterea violenței în școli, ca toţi copiii să aibe şanse egale de a învăța și de a reuși în viaţă, iar profesorilor să le oferim suportul de care au atâta nevoie.


[citeste si]


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26