Avocatul Poporului cere șefului DSU și MS clarificări despre lipsa de personal în ATI

Renate Weber: Mi-au înroșit telefonul, cei mai mulți de la PNL
Renate Weber: Mi-au înroșit telefonul, cei mai mulți de la PNL

Avocatul Poporului s-a adresat Ministerului Sănătății și spitalelor care asigură asistența medicală a pacienților testați pozitiv cu SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și spitalelor de suport-COVID, pentru a obține o imagine de ansamblu a situației cu care se confruntă medicii care lucrează în aceste unități sanitare.

Avocatul Poporului reamintește că în 11 noiembrie a primit un răspuns din partea MS că detașările de personal medical de la secții mai puțin aglomerate sau de la alte spitale au fost dispuse în baza Ordinului Comandamentului Acțiunii – Secretar de stat, Șef al Departamentului pentru situații de urgență, iar această statistică nu se află la nivelul Ministerului Sănătății.

„Cu privire la demersurile efectuate la cele 185 de spitale care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și spitalele de suport COVID, până la data formulării prezentei adrese, s-a primit un număr de 94 de răspunsuri”, arată Avocatul Poporului.

Dintre spitalele care au răspuns solicitării Avocatului Poporului, 11 spitale au transmis că se confruntă cu o situație dificilă, iar între problemele reclamate se remarcă faptul că gradul de încărcare al medicilor este o problemă reală și de actualitate atât din punct de vedere al răspunderii profesionale, cât și a suprasolicitării fizice și psihice.

De asemenea, medicii au transmis Avocatului Poporului că, deși s-au făcut demersuri în vederea suplimentării numărului medicilor ATI din spitale, prin concursuri de angajare, deficitul de medici se păstrează, specialitatea ATI fiind una deficitară la nivel național (în general), numărul medicilor specialiști fiind unul scăzut.

Mai mult, spun medicii, în răspunsul către Avocatul Poporului, că deși numărul de medici ATI este insuficient, nu au putut fi identificate măsuri pentru suplimentarea cu alți medici din această specialitate.

De asemenea, în unele cazuri, la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor de medici specialiști medicină internă, ATI și boli infecțioase nu s-a prezentat nicio persoană.

Totodată, s-a relevat faptul că s-au efectuat numeroase solicitări pentru detașarea de medici, nu doar pentru specialitatea ATI, dar fără rezultate favorabile.

O altă parte dintre spitale care au răspuns solicitării instituției Avocatul Poporului a menționat că nu au probleme. Alte 92 de spitale nu au răspuns și s-a considerat oportun să se răspundă.

Ce solicită Avocatul Poporului

Astfel, Avocatul Poporului solicită clarificarea unor aspecte precum: câte cereri de detașare au fost solicitate de către spitale și câte dintre acestea au putut fi soluționate favorabil, care este deficitul de medici ATI la nivel național și județean la această dată (defalcate pe fiecare județ în parte), câți medici încadrați la Compartimentul Suport COVID-19 în cadrul secției Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Urgență „Profesor dr. Dimitrie Gerota” București au fost detașați prin ordin al șefului DSU, la unitățile sanitare publice cu deficit de personal, în vederea gestionării cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 și dacă a fost asigurată / bugetată de către Ministerul Sănătății suma necesară plății indemnizației de detașare în cuantum de 50% din salariul de încadrare și a diurnei zilnice de 25% din salarul de încadrare, pe perioada detașării, notează Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel