Avocatul Poporului: 10 petiţii primite pe Codul administrativ pentru sesizarea CCR. Se examinează prevederile actului normativ

Avocatul Poporului examinează prevederile Codului administrativ conţinute în OUG 57/2019, iar concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor, cât şi societăţii civile.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, Avocatul Poporului a primit, până în prezent, 10 petiţii, atât de la persoane fizice, cât şi de la persoane juridice, având ca obiect sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Avocatul Poporului examinează constituţionalitatea actului normativ criticat, din perspectiva rolului său constituţional de apărător al drepturilor şi libertăţilor persoanelor. Analiza sesizărilor prin care sunt invocate argumente de neconstituţionalitate extrinsecă şi intrinsecă presupune parcurgerea unui act normativ extrem de complex (638 de articole prin care sunt aduse modificări consistente cadrului legal) şi identificarea eventualelor vicii de constituţionalitate prin raportare la legislaţia incidentă asupra căreia operează modificări actul normativ. Este o activitate laborioasă, care necesită timp, cu atât mai mult cu cât presupune şi analiza jurisprudenţei Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului, precizează sursa citată.

Concluziile analizei de constituţionalitate vor fi comunicate atât petenţilor, cât şi publicului, se mai arată în comunicat. Guvernul a adoptat pe 25 iunie Codul administrativ. Ulterior, pe 3 iulie, Guvernul a venit cu o serie de modificări la Cod privind anumiţi termeni şi anumite proceduri, ca urmare a observaţiilor din avizul primit de la Consiliul Legislativ. Pe 5 iulie, OUG privind Codul administrativ a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel