Avocatul Dan Chitic: Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la moarte. Imagine de coșmar

SOV AGERPRES
SOV AGERPRES

Avocatul Dan Chitic a reacționat după ce magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea de eliberare condiționată făcută de Sorin Ovidiu Vîntu care execută în prezent o pedeapsă de 11 ani de închisoare.

Dan Chitic a prezentat, în cuvinte, o imagine de coșmar cu Sorin Ovidiu Vîntu: ”Este pe punctul de a pierde cel puțin 4 degete de la un picior... dacă nu cumva, Doamne ferește, mai mult de atât”. Pentru că i s-a refuzat eliberarea condiționată este practic condamnat la moarte dat fiind faptul că starea sa de sănătate este precară.

”Sunt unele perosane ale căror atitudini sau fapte au produs un impact atât de mare asupra mentalului colectiv încât acestora le este practic imposibil să scape de stigmatul vinovăției. Alte persoane, indiferent dacă făceau sau nu parte și din prima categorie, au făcut însă fatala greșeală de a intra pe curs de coliziune cu interesele Sistemului, arogându-și dreptul de a nu îndeplini întocmai și la timp anumite "sugestii", ba chiar mai grav, de a avea o agendă proprie, complet independentă de cea a Sistemului. Aceste din urmă persoane sunt cele asupra cărora s-a aruncat o anatemă socială indelebilă, purtând o vinovăție mai mare decât toate celalte vinovății și care de cele mai multe ori excede sfera penală, anatemă de care pare a se putea scăpa doar... prin moarte. Moarte, nu de puțin "înlesnită" binevoitor de același Sistem.


În această categorie au intrat o serie întreagă de persoane incomode, dintre care cei mai cunoscuți sunt probabil Dan Adamescu și judecătorul Mustață, deja izbăviți de moarte de anatema sistemului. Dar și la acest moment, multe, foarte multe alte persoane, cu vinovății reale sau doar inventate, se găsesc încă și ele pe culoarul condamnaților, și amintesc aici doar pe câțiva: Nicușor Constantinescu, Ovidiu Tender, sau "teroristul" Omar Hayssam...


Din această categorie, a deținuților aflați pe culoarul morții, face parte fără doar și poate și Sorin Ovidiu Vîntu, cel care mi-a devenit acum ceva vreme client și mai apoi prieten.


SOV se află în acest moment în executarea unei pedepse de 11 ani de închisoare (4017 zile), așa cum a rezultat în urma contopirii. Și, din data de 4 Decembrie 2019, a fost propus a fost propus pentru liberare condiționată, asta după ce a executat deja nu mai puțin de 2330 zile până în acest moment. Asta după ce, în paranteză fie spus, în această perioadă, prin 2014, a contactat și o tuberculoză din mediul penitenciar, mediu de care "beneficiază" atât deținuții cât și personalul ANP.


Nu voi comenta aici faptul că nu există un temei legal pentru care în urma contopirii să fi rezultat o pedeapsă de 11 ani (așa cum a decis Curtea de Apel) și nu de maxim 10 ani, așa cum hotărâse inițial Tribunalul București pe baza singurului mod de calcul posibil de aplicat în temeiul legii în cazul lui SOV.


Relevant este că Sorin Ovidiu Vîntu a devenit propozabil pentru liberarea condiționată după executarea a 2009 zile de închisoare în baza hotărârii de contopire în care a rezultat pedeapsa de 11 ani și respectiv, ar fi fost propozabil după 1746 zile de închisoare dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani, așa cum ar fi impus-o legea.


Cu alte cuvinte Sorin Ovidiu Vîntu ar fi putut și, în opinia mea, ar fi trebuit să fie liber încă de acum 8-10 luni, executând pedeapsa de 11 ani, ba chiar de peste 1 an și jumătate - dacă pedeapsa rezultantă ar fi fost de 10 ani. Asta dacă nu s-ar fi aliniat împotriva sa stelele.

I s-a refuzat regimul alimentar pentru bolile sale



Căci, "întâmplător", nu doar că a fost lipsit de posibilitatea de a intra în comisia de liberare condiționată la termenul legal, ci în ultima perioadă starea sa de sănătate s-a agravat considerabil ca urmare a faptului că Penitenciarul Rahova nu i-a putut asigura pe durata detenției sale de acolo regimul alimentar și de viață impus de gravele sale afecțiuni, ba mai mult, i-a refuzat aberant și abuziv și dreptul de a primi dieta necesară pe care i-o puteau aduce din afara penitenciarului membrii familiei sale.


Efectul? Sorin Ovidiu Vîntu este foarte grav bolnav. Și pe punctul de a pierde cel puțin 4 degete de la un picior... dacă nu cumva, Doamne ferește, mai mult de atât.


Și cu toate astea... nimic din cele de mai sus nu au contat în fața Judecătoriei Sectorului 5 când, acum câteva zile în urmă, a judecat cererea SOV de liberare condiționată. În fața cererii parchetului de a amâna cu nu mai puțin de 12 luni liberarea condiționată, (prea) tânăra judecătoare de la 5 a respins "propunerea de liberare condiționată formulată cu privire la petentul condamnat Vîntu Sorin Ovidiu ca neîntemeiată", stabilind "termen de reiterare a cererii în Comisia pentru liberare condiţionată la data de 20.09.2020."


Or, fără nicio exagerare, în condițiile date, aceste 9 luni pot face diferența între viață și moarte. Între o persoană care, odată ieșită în libertate, ar putea incomoda sistemul și un personaj trimis din pușcărie direct în paginile unei istorii plină de samavolnicii și abuzuri.


E motivul pentru care au fost create "culoarele" în justiție.


E motivul pentru care există un "culoar al condamnaților la moarte"... asta deși pedeapsa capitală a fost abolită cică din Decembrie '89.


Căci Sistemul din România și-a instituit un veritabil drept de viață și de moarte asupra celor care îndrăznesc să gândească și să vorbească altfel decât e prevăzut de liniile directoare ale politicii de stat și de partid”, a scris avocatul Dan Chitic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel