Avocaţii lui Donald Trump resping acuzaţiile şi contestă constituţionalitatea procedurii Congresului

Avocaţii lui Donald Trump au respins argumentele  liderilor democraţi
Avocaţii lui Donald Trump au respins argumentele liderilor democraţi

Avocaţii lui Donald Trump au respins, luni, acuzaţiile privind instigare la insurecţie, contestând şi constituţionalitatea procesului care urmează să înceapă marţi în Senatul SUA.

Avocaţii lui Donald Trump au respins, potrivit agenţiei Associated Press, argumentele "absurde" ale liderilor democraţi, denunţând ceea ce consideră a fi o tentativă de "reducere la tăcere a unui adversar politic".

"Conducerea Partidului Democrat nu vrea să permită niciodată ca o «criză bună» să fie irosită, dar este incapabilă să înţeleagă că nu orice lucru poate fi atribuit de fiecare dată adversarilor politici, indiferent cât de mult vor să exploateze orice moment de incertitudine al poporului american. Este vorba de o încercare egoistă a liderilor democraţi din Camera Reprezentanţilor de a profita de pe urma sentimentelor de groază şi confuzie ale americanilor din întreg spectrul politic care au asistat la distrugerile provocate pe 6 ianuarie la Capitoliu de câteva sute de oameni", afirmă avocaţii lui Donald Trump.

Avocaţii argumentează, conform agenţiei Reuters, că Donald Trump a vorbit "în sens figurat" când le-a cerut simpatizanţilor să "lupte" împotriva Congresului. "Din discurs lipsesc referiri ori încurajări în sensul insurecţiei, violenţelor, acţiunilor infracţionale sau violenţei fizice", susţin avocaţii Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen.

Echipa apărării contestă constituţionalitatea procedurii inculpării în vederea demiterii, argumentând că în Constituţia SUA nu există prevederi privind "inculparea în vederea demiterii a unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale". Mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat pe 20 ianuarie.

Săptămâna trecută, avocaţii au argumentat că Senatul nu mai are jurisdicţie pentru judecarea acuzaţiilor formulate în cadrul procedurii demiterii preşedintelui, întrucât Donald Trump nu mai este preşedinte. "Prevederea constituţională necesită ca persoana să fie în funcţie, pentru a fi judecată în vederea demiterii", susţin avocaţii.

În urmă cu două săptămâni, 45 dintre cei 50 de senatori republicani au cerut anularea procedurii, argumentând că mandatul preşedintelui Donald Trump s-a încheiat, potrivit Mediafax.

Donald Trump, primul președinte american vizat de două proceduri de destituire

Mulţi experţi în drept constituţional cred că poate fi organizat un proces judiciar în Senat, în cadrul procedurii inculpării în vederea demiterii lansată de Camera Reprezentanţilor, chiar dacă un preşedinte şi-a încheiat mandatul, însă Constituţia SUA nu menţionează în mod specific acest lucru şi nicio instanţă judiciară nu a fost solicitată să se pronunţe asupra unui astfel de caz, notează agenţia Reuters. Donald Trump este primul preşedinte american vizat de două proceduri în vederea destituirii şi primul preşedinte care va fi judecat în Senat după expirarea mandatului.

Procesul Senatului SUA care îl vizează pe Donald Trump, inculpat pentru "instigare la insurecţie", va începe marţi. Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat. Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru eventuala condamnare a lui Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat inculparea lui Donald Trump pentru "instigare la insurecţie", iar procedura continuă în Senat. Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite". Preşedintele Donald Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente asupra Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. "Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Donald Trump a afirmat că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat", a declarat Donald Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel