Avocații din Dolj intervin după decizia grefierilor

Justiție
Justiție

Avocații din Dolj acuză că greva grefierilor duce la amânarea proceselor și justițiabilii sunt afectați. De cealaltă parte, grefierii continuă protestul față de abrogarea pensiilor de serviciu.

Potrivit liderului Sindicatului Grefierilor şi Personalului Auxiliar de la Judecătoria Craiova, protestul față de abrogarea pensiilor de serviciu continuă încă o săptămână, iar grefierii vor asigura doar o treime din activitate.

„La noi, organizaţiile colegiale spun că trebuie să rămânem în protest, chiar dacă constituţionalitatea Legii privind abrogarea pensiilor va fi analizată de Curtea Constituţională în 18 martie, trebuie să continuăm (...) Noi suntem plafonaţi până în 2022. Din 2022 vom pleca de la acelaşi salariu cu lucrătorul de la salubritate care nu are niciun fel de incompatibilităţi şi niciun fel de interdicţii", a declarat, pentru Mediafax, Dan Işlicaru, lider al Sindicatului Grefierilor şi Personalului Auxiliar de la Judecătoria Craiova.

Ișlicaru spune că se asigură participarea doar în cauzele urgente şi în cele cu arestaţi, iar programul de lucru va fi asigurat doar la o treime din programul normal, adică două ore.

Totodată, nu se mai lucrează ore suplimentare, chiar dacă se adună lucrări, prin acest demers grefierii dorind să atragă atenția care este volumul de activitate şi să arate că fără ore suplimentare nu se pot îndeplini atribuţiile în programul normal de lucru.

Avocaţi din Baroul Dolj şi reprezentanţi ai sindicatelor care au procese pe rol susţin că protestele magistraţilor şi ale personalului auxiliar sunt „nejustificate şi abuzive" şi prelungesc foarte mult termenele de judecată.

„Sunt termene nejustificate. Se prelungesc foarte mult timpii de soluţionare a conflictelor, respectiv conflicte de muncă şi funcţionari publici, ceea ce contravine legii deoarece acestea trebuie să se soluţioneze cu celeritate. Sunt oameni care sunt concediaţi, oameni care trebuie reintegraţi, iar aceste prelungiri sunt nejustificate. Avem în toată ţara procese şi nu ne este convenabil să facem aceste deplasări, pe cheltuiala noastră, şi apoi să fie inutile pentru că pur şi simplu, în sala de judecată eşti anunţat că s-a hotărât în Adunarea Generală a Magistraţilor şi nu se judecă. Se dă termen, fără să se judece. Termenele, de obicei, sunt de patru săptămâni. Gândiţi-vă că pentru orice lucrător care a rămas fără un loc de muncă, un singur termen înseamnă o lună de zile să stea fără venituri salariale, să-şi plătească cheltuielile, să-şi întreţină familia. Este complet nejustificat", a declarat, pentru sursa citată, Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Forţa Legii.

Și avocații spun că sunt într-un „blocaj total" din cauza grevei din Justiție.

„Sunt cauze care, practic, nu pot merge mai departe pentru că, datorită unor modificări intervenite pe parcurs, nu pot duce la conturarea corectă a cadrului procesual sau sunt cazuri în care ar trebui să se facă expertize şi, dacă vrei să ceri aplicarea unei sancţiuni pentru nesoluţionarea în termen, nu poţi să o faci, pentru că ei nu mai fac, în momentul de faţă, nimic. Practic, îşi ţin şedinţele, soluţionează doar anumite cazuri de urgenţă pe care le-au calificat ei drept cazuri de urgenţă, astfel încât suntem, practic, într-un blocaj total. Dau un exemplu, contestaţiile la executare în care debitorii nu au posibilitatea să formuleze suspendări ale executării. Suspendarea executării este o cauză de urgenţă, contestaţia la executare nu este. Practic, executarea silită merge mai departe, fără ca debitorul să poată să-şi ia măsuri în cazul unei executări abuzive împotriva acesteia. Există o stare de tensiune, evident", a declarat pentru Mediafax, Arabela Ionescu, avocat în Baroul Dolj.

Pensiile speciale au fost eliminate, în 28 ianuarie, în ședința Camerei Deputaților din Parlament, cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel