Avion deturnat la Minsk. Belarusul susţine că a primit o ameninţare din partea Hamas

Avion deturnat la Minsk. Belarusul susţine că a primit o ameninţare din partea Hamas
Avion deturnat la Minsk. Belarusul susţine că a primit o ameninţare din partea Hamas

Autorităţile belaruse au explicat luni că zborul Ryanair deturnat duminică spre aeroportul din Minsk cu un opozant politic la bord a fost ameninţat într-un email semnat de organizaţia palestiniană Hamas, relatează AFP.

”Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul (....), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski, afirmând că citeşte o traducere în rusă a unui mesaj primit în engleză.

Tot luni, autorităţile belaruse au anunţat că echipajul zborului Ryanair a decis de unul singur să aterizeze la Minsk ”fără ingerinţă”, după ce au fost informate despre ameninţarea cu bombă. ”Decizia a fost luată de comandantul echipajului fără ingerinţă externă”, a explicat Igor Golub, comandant al forţelor aeriene belaruse.

"Se pare că intenţia autorităţilor a fost arestarea jurnalistului şi a prietenei sale. Credem că erau mai mulţi agenţi KGB la bord, agenţi care au rămas la Minsk după ce aeronava a fost lăsată să plece", a declarat O'Leary, conform The Guardian

Declaraţiile lui O'Leary au fost primele confirmări oficiale ale faptului că alţi patru pasageri au coborât din avion în Minsk după aterizare, lucru care alimentează speculaţiile conform cărora Protasevici era urmărit de serviciile de securitate încă dinainte ca autorităţile să forţeze avionul să aterizeze. 

Reacţii dure după deturnarea avionului. Chirieac: Terorism de stat 

 

„Interpretarea este clară, vorbim despre terorism de stat. Mai departe, să vedem care va fi reacția lumii occidentale, fiindcă aici trebuie să avem reacție și ca Uniune Europeană, și ca NATO, și ca Statele Unite. Atunci când ai un nebun, pentru că Sasha Lukașenco a înnebunit, doar pentru că președintele Putin dorește un tampon între el și nordul Europei, poți avea astfel de situații. Astăzi a deturnat un avion. Mâine va doborî un avion comercial.” a spus Chirieac.

Din toate punctele de vedere, trebuie impus un consiliu de urgență al Uniunii Europene și luarea de măsuri extrem de dure, inclusiv începerea negocierilor cu Vladimir Putin pentru îndepărtarea și eventual internarea lui Aleksandr Lukașenco, fost șef de CAP înainte de 1989, care deține funcția prezidențială în Belarus de 31 de ani. Altminteri, să știți că nu este o surpriză pentru nimeni, toată lumea știe că Belarus este ultima dictatură de tip Nord Coreean din Europa și nu există aici nuanțe. Și vedeți unde poate să ajungă un individ nebun, de-a dreptul, cum este Aleksandr Lukașenco”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac într-o intervenție la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel