Avion deturnat în Belarus. Şeful Ryanair anunţă ce i s-a transmis pilotului

Avion deturnat în Belarus. Şeful Ryanair rupe tăcerea. Ce i s-a spus pilotului / Foto: Pixabay
Avion deturnat în Belarus. Şeful Ryanair rupe tăcerea. Ce i s-a spus pilotului / Foto: Pixabay

Şeful Ryanair, Michael O'Leary, a făcut mai multe mărturii despre modul în care a fost deturnat avionul în Belarus, pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Pilotul avionului care a fost deviat luna trecută către Belarus nu a primit alte alternative decât să aterizeze la Minsk, a declarat CEO-ul Ryanair, potrivit Euronews. Controlorii de trafic aerian de la Minsk i-ar fi spus pilotului că există o „ameninţare credibilă” la adresa zborului şi că „o bombă la bord va fi detonată” dacă pilotul va intra în spaţiul aerian lituanian, a spus Michael O'Leary  în fața parlamentarilor britanici. Pilotul avionului ceruse să vorbească cu centrul de control al operațiunilor Ryanair, dar oficialii din traficul aerian din Minsk i-au spus că „Ryanair nu răspundea la telefon”, a spus O'Leary.

„Aceasta a fost în mod clar o încălcare premeditată a tuturor regulilor şi reglementărilor internaţionale cu privire la siguranţei aviaţiei", a spus CEO-ul Ryanair. 


Presiuni asupra echipajului

Odată ce avionul a aterizat, a spus O'Leary, persoane neidentificate s-au îmbarcat în zbor și au cerut echipajului să confirme că „s-au deviat voluntar spre Minsk”. Echipajul a refuzat să ofere o astfel de confirmare, a spus CEO-ul Ryanair. Liderii europeni au numit devierea avionului din Belarus drept „deturnare” şi au interzis companiilor aeriene din Belarus să zboare în spaţiul aerian al UE. Companiilor aeriene europene li s-a spus să nu mai zboare peste spaţiul aerian din Belarus. O'Leary a spus că nu susține astfel de interdicții de zbor.

„Nu putem avea o situaţie în care companiile aeriene, călătoriile aeriene, clienţii noştri şi cetăţenii noştri riscă să fie deturnate şi deturnate sub pretenţii false. Dar, în egală măsură, mult mai mulţi cetăţeni britanici vor fi perturbaţi ca urmare a zborurilor pe distanţe lungi între Marea Britanie şi Asia, de exemplu, acum trebuind să zboare în jurul Belarusului sau evitând spaţiul aerian din Belarus", a spus el.

Reamintim că la 23 mai, Roman Protasevici şi prietena sa Sofia Sapega, de naţionalitate rusă, au fost arestaţi la Minsk, după deturnarea unui avion de linie Ryanair ce se afla în spaţiul aerian al Belarus în drum spre Vilnius (Lituania). 

VEZI ȘI: Roman Protasevici, adus din nou în fața presei. Gestul făcut de jurnaliștii BBC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel