Avioane de luptă rusești deasupra Danemarcei și a Suediei. Ambasadorii Rusiei au fost chemați pentru explicații

Danemarca și Suedia îi convoacă pe ambasadorii Rusiei după ce un avion spion rus a încălcat spațiul aerian al ambelor țări, au anunțat guvernele celor două țări.

Oficialii au declarat că avionul a intrat în spațiul aerian danez în seara zilei de 29 aprilie, la est de insula daneză Bornholm, din Marea Baltică, înainte de a zbura în spațiul aerian suedez.

„Ambasadorul rus este chemat mâine la ministerul de Externe”, a declarat ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, pe Twitter referindu-se la „o nouă încălcare a spațiului aerian danez de către Rusia”.

„Acest lucru este complet inacceptabil și deosebit de îngrijorător în situația actuală”, a adăugat el.

Ministerul suedez de Externe a mai spus că ambasadorul rus va fi convocat la Stockholm.

Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat pentru postul public suedez că încălcarea este „inacceptabilă” și „neprofesională”.

Într-un incident similar, la începutul lunii martie, patru avioane de război rusești au încălcat spațiul aerian suedez deasupra Mării Baltice.

De la invazia rusă a Ucrainei, în urmă cu mai bine de două luni, a existat o dezbatere intensă în Suedia, precum și în Finlanda vecină, cu privire la aderarea la NATO.

Rusia a avertizat cele două state cele mai nordice ale UE împotriva unei astfel de mișcări. Danemarca este deja membră a alianței militare occidentale.

Chestionat de ziarul Dagens Nyheter, ministrul suedez al Apărării a spus că nu există nicio dovadă potrivit căreia încălcarea ar fi legată de discuțiile actuale privind aderarea la NATO a Stockholmului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel