Urmărește emisiunea live


Avertizări METEO de vreme rea. Marcel Vela: Suntem pregătiți să intervenim în sprijinul populației

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a convocat luni, 10 februarie, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în contextul emiterii avertizărilor meteorologice COD GALBEN și COD PORTOCALIU.

La ședință au participat reprezentanții instituțiilor și ai autorităților din CNSSU și, prin sistem videoconferință, prefecții și șefii structurilor MAI din județele vizate de codurile de vreme severă.

Aproximativ 13.000 de pompieri, jandarmi și polițiști, cu peste 5.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină rapid în sprijinul persoanelor care ar putea fi afectate de fenomenele meteo.

Permanență la nivelul prefecturilor și primăriilor

Ministrul afacerilor interne a cerut prefecților să mențină legătura cu celelalte autorități și cu șefii structurilor MAI din zonele vizate de codurile meteorologice, pentru a putea răspunde prompt în cazul unor urgențe. În mod obligatoriu, se va asigura permanența la nivelul prefecturilor și al primăriilor astfel încât în orice moment, oamenii să aibă la cine să apeleze pentru ajutor.

La nivel teritorial, se vor aplica măsurile stabilite în ședințele extraordinare ale Comitetelor pentru Situații de Urgență de la nivelul celor șapte județe aflate sub avertizare cod PORTOCALIU (SV, NT, MM, BN, MS, BH, CJ).

În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență și vor fi suplimentate efectivele pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor. De asemenea, se vor lua măsuri pentru a asigura manevra de forțe și de tehnică din zonele fără probleme, în județele unde este nevoie de sprijin suplimentar. La nivelul județelor aflate sub avertizare cod PORTOCALIU vor fi activate Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției și se va asigura monitorizarea persoanelor aflate în situații de risc, precum femeile însărcinate, pacienții care au nevoie de dializă, persoanele fără adăpost.

Se va monitoriza evoluția vremii și a posibilelor efecte

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care va fi completat cu Grupa Operativă de la nivelul IGSU, va monitoriza evoluția situației din teren și măsurile luate.

"Prioritate are viața cetățenilor! Dacă se impune închiderea circulației rutiere pe anumite tronsoane de drum nu ezitați să luați această decizie. Poliția rutieră să acționeze ferm și prompt! Comunicați deciziile de acest gen rapid și eficient către populație. Important este să evităm situațiile de risc pentru oameni, așa cum am făcut și până acum.", a atenționat ministrul Ion Marcel Vela.

”Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicațiile polițiștilor și să nu forțeze accesul pe drumurile închise sau cu circulație restricționată. De asemenea, înainte de a pleca de acasă să se intereseze cu privire la starea vremii și situația drumurilor și să aibă autovehiculele echipate pentru circulația pe timp de iarnă”, se precizează într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel