Avertismentul ONU cu privire la FOAMETE. "Guvernele nu mai pot acționa"

Raportorul ONU pentru dreptul la alimentație, Olivier De Schutter, și-a arătat temerea cu privire la prețurile alimentare, care sunt ridicate și volatile. 

Raportorul ONU atrage atenția că prețurile ridicate impun răspunsuri 'mai energice' din partea statelor. De Schutter amintește de criza din 2008, declanşată de o explozie a preţurilor cerealelor. El avertizează că riscă să se repete, cu atât mai mult cu cât "factorii structurali ai dezechilibrului persistă", printre care "creşterea consumului de proteine animale şi de agrocarburant", precum şi "incapacitatea noastră de a trata problema risipei" în sistemele agroalimentare, a spus raportorul ONU, pentru Le monde, potrivit Agerpres. 

De Schutter estimează că "modelul agricol bazat pe îngrăşăminte şi pesticide şi dependent de industrializarea împinsă tot mai departe a agriculturii este gata să-şi dea sufletul" şi susţine necesitatea unei "schimbări a direcţiei spre agroecologie".

VEZI și: Foamete, revolte, căderea guvernelor din mai multe state. Banca Mondială se teme de o criză a alimentelor

El critică Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), "singura care nu şi-a schimbat orientarea spre recunoaşterea necesităţii ca fiecare ţară să-şi asigure propria producţie alimentară". Acuză că "OMC continuă să apere un sistem depăşit, bazat pe diviziunea muncii şi pe repartiţia producţiilor agricole".

Raportorul ONU spune că foametea și malnutriția nu mai pot fi combătute de guverne, pentru că "blocajele sunt prea numeroase, presiunile prea reale şi actorii care obstrucţionează schimbarea prea puternici". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel