Avertismentul oamenilor de știință: Pământul ar putea fi cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru oameni

Avertismentul oamenilor de știință: Pământul ar putea fi cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru oameni / Foto: Pixabay
Avertismentul oamenilor de știință: Pământul ar putea fi cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru oameni / Foto: Pixabay

Oamenii de știință lansează un avertisment.

Sistemele de susținere a vieții Pământului au fost atât de deteriorate încât planeta se află "cu mult în afara spațiului de operare sigur pentru umanitate", au avertizat oamenii de știință, scrie The Guardian.

Evaluarea lor a constatat că șase din nouă "granițe planetare" au fost rupte din cauza poluării cauzate de oameni și a distrugerii mediului natural. Granițele planetare sunt limitele sistemelor globale-cheie, cum ar fi clima, apa și diversitatea vieții sălbatice, dincolo de care capacitatea lor de a menține o planetă sănătoasă este în pericol de a eșua.

Granițele rupte înseamnă că sistemele au fost îndepărtate de la starea sigură și stabilă care a existat de la sfârșitul ultimei ere glaciare, acum 10.000 de ani, până la începutul revoluției industriale. Întreaga civilizație modernă a apărut în această perioadă, numită Holocen.

Evaluarea a fost prima pentru toate cele nouă granițe planetare și a reprezentat "primul control științific al sănătății pentru întreaga planetă", au spus cercetătorii. Au fost depășite șase granițe și două sunt considerate a fi aproape de a fi rupte: poluarea aerului și acidificarea oceanelor. Singura graniță care nu este amenințată este ozonul atmosferic, după ce acțiunile de eliminare treptată a substanțelor chimice distructive din ultimele decenii au dus la micșorarea găurii de ozon.

"Cea mai îngrijorătoare" descoperire

Oamenii de știință au spus că "cea mai îngrijorătoare" descoperire a fost că toate cele patru granițe biologice, care acoperă lumea vie, au fost aproape de cel mai înalt nivel de risc. Lumea vie esențială pentru Pământ, deoarece oferă rezistență prin compensarea unor schimbări fizice, de exemplu, copacii care absorb poluarea cu dioxid de carbon.

Granițele planetare nu sunt puncte de vârf ireversibile dincolo de care are loc o deteriorare bruscă și gravă, au spus oamenii de știință. În schimb, ele sunt puncte după care riscurile schimbărilor fundamentale în sistemele de susținere a vieții fizice, biologice și chimice ale Pământului cresc semnificativ. Granițele planetare au fost concepute pentru prima dată în 2009 și actualizate în 2015, când doar șapte au putut fi evaluate.

Obiectivul limitării încălzirii globale

Profesorul Johan Rockström, directorul de atunci al Centrului de Reziliență din Stockholm, care a condus echipa care a dezvoltat cadrul de limite, a declarat: "Știința și lumea în general sunt cu adevărat preocupate de toate evenimentele climatice extreme care lovesc societățile de pe întreaga planetă. Dar ceea ce ne îngrijorează și mai mult sunt semnele în creștere ale rezistenței planetare în scădere".

Rockström, care este acum director al Institutului Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic din Germania, a spus că această rezistență eșuată ar putea face imposibilă limitarea încălzirii globale la obiectivul climatic de 1,5 ° C și ar putea aduce lumea mai aproape de punctele de vârf reale. Oamenii de știință au spus în septembrie că lumea se afla în pragul mai multor puncte dezastruoase.

Profesorul Katherine Richardson, de la Universitatea din Copenhaga, care a condus analiza, a spus: "Știm cu certitudine că omenirea poate prospera în condițiile care au fost aici de 10.000 de ani – nu știm dacă putem prospera sub modificări majore, dramatice, iar impactul oamenilor asupra sistemului Pământului în ansamblu crește pe măsură ce vorbim".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel