Avertismentul lui Mănescu pentru Ponta, legat de portul Constanța

manescu ramona
manescu ramona

Predecesorul lui Dan Șova la Ministerul Transporturilor, liberala Ramona Mănescu, spune că o eventuală hotărâre de guvern privind transferul a încă 13% din acțiunile Portului Constanța la Consiliul Local va fi atacată de PNL la Curtea Constituțională. 

Cu o zi în urmă, premierul a fost avertizat de un fost ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, "ca de la jurist la jurist", că dacă va semna trecerea a 13% din acțiuni la CL cu titlu gratuit va ajunge la "pușcărie".

Ramona Mănescu a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Constanța, că din 2008, de când Consiliul Local deține 20% din acțiunile la port, că nu a contribuit cu niciun leu la cheltuieli.

"În prezent Consilul Local are 20 la sută din acţiuni. Din nefericire, din 2008 până astăzi Consiliul Local nu a participat la cheltuielile Portului Constanţa, aşa cum ar fi fost firesc. În contract scrie foarte clar, ca şi în lege de altfel, că acţionarul participă la cheltuieli şi profit, deci ar fi trebuit să participe la cheltuieli. Dacă se măreşte cota de participare la aceste acţiuni a Consilului Local, se listează şi pe Bursă, deci mediul privat va avea acces la un pachet considerabil de acţiuni, 33 la sută cum este preconizat, asta înseamnă că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 33 la sută din acţiuni. În momentul acesta sunt în derulare proiecte de 250 de milioane de euro în port. În tot acest timp investiţiile din port au fost susţinute în principal din bani de la buget, adică de la Ministerul Transporturilor. Adică dacă noi schimbăm cota de participare şi ministerul nu mai are 60 la sută, sigur că nici nu va mai contribui de la buget cu banii necesari pentru dezvoltarea portului. Va trebui în schimb să participe Consiliul Local", a afirmat Ramona Mănescu, citată de Mediafax.

Fostul ministru liberal susține că transferul nu se poate realiza fără mărirea taxelor și impozitelor locale, deoarece CL nu are în prezent puterea finaciară pentru a susține investițiile din port.

Citește și: "Domnule Ponta, dacă semnați acest proiect, intraţi în puşcărie! Să nu spuneţi că nu v-am zis!"

Ea a susţinut că acest lucru nu poate fi realizat fără mărirea taxelor şi impozitelor locale deoarece Consiliul Local nu are în prezent puterea financiară pentru a susţine investiţiile în port.

"Sunt două posibilităţi: ori participă la cheltuieli pentru a susţine investiţiile din Portul Constanţa, deşi nu văd cum ar putea în momentul de faţă ca investiţii de 250 de milioane de euro să fie susţinute de Primăria Constanţa, ar putea fie să mărească taxele şi impozitele constănţenilor pentru a-şi îndeplini obligaţiile de acţionar, fie să pună portul pe butuci şi cei 30.000 de angajaţi ai portului să îşi piardă pe rând locurile de muncă. E o perspectivă sinistră şi într-un caz şi în celălalt", a declarat fostul ministru al Transporturilor.

Ramona Mănescu a mai susţinut că o eventuală hotărâre de guvern privind trecerea a încă 13 la sută din acţiunile Portului Constanţa la Consiliul Local va fi atacată de PNL la Curtea Constituţională.

"Repartizarea acţiunilor a fost făcută prin Legea 216 din 2008. Ar trebui să fie o lege în Parlament care să hotărască acest lucru. Se poate prin hotărâre de guvern, dar va fi contestată la Curtea Constituţională de către PNL pentru că încalcă legea. Printr-o lege au fost date acţiunile, tot printr-o lege şi o dezbatere în Parlamentul României ar trebui să se hotărască lucrul acesta", a mai menţionat Ramona Mănescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel