Emmanuel Macron, președintele Franței, pare hotărât să ridice vârsta de pensionare în Franța la vârsta de 65 de ani.
În discursul său de Anul Nou, președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să continue în 2023 o revizuire nepopulară a sistemului de pensii al țării, care va forța efectiv oamenii să lucreze mai mult într-o țară în care o pensionare anticipată era văzută cândva ca sacră din punct de vedere politic.
Noile reguli de pensionare vor intra în vigoare de la sfârșitul verii, a spus președintele în discursul de Anul Nou adresat națiunii franceze, cerând cetățenilor „să rămână uniți și să nu cedeze diviziunii”.
„Anul acesta va fi într-adevăr un an al reformei pensiilor, menit să garanteze echilibrul sistemului nostru în anii și deceniile viitoare”, a subliniat Macron în discursul său de sâmbătă.
„Trebuie să muncim mai mult”, a spus Macron.
Marine Le Pen, care conduce grupul parlamentar al National Rally, a promis că va salva sistemul de pensii al Franței și va menține vârsta de pensionare la 62 de ani în timpul campaniei ei pentru alegerile prezidențiale din 2022. Ea a susținut că prin limitarea imigrației, care a reprezentat un cost enorm pentru Sistemul de asistență socială al Franței, ar putea ajuta la consolidarea de bani pentru populația în vârstă a Franței.
Le Pen a avertizat anul trecut că Macron va dezamăgi alegătorii de stânga și va merge mai departe cu reforma pensiilor dacă va câștiga un nou mandat.
„Nu este nimic de așteptat de la Emmanuel Macron”, a spus Le Pen la acea vreme. „Va merge până la capăt cu această obsesie, pentru că este o realitate că vârsta minimă (de pensionare) de 65 de ani este obsesia lui.”
Multe sindicate și alegători de stânga au ajuns să voteze pentru Macron pentru a o ține pe Le Pen departe de funcția de președinte, în ciuda faptului că Le Pen are o gamă mult mai largă de politici economice de stânga decât Macron, care este cunoscut pentru sprijinul său pentru liberalizarea financiară și globalizare, două fenomene care au contribuit la declinul economiei franceze
.În Europa, vârsta de pensionare variază între 62 și 67 de ani, majoritatea țărilor fixând vârsta la 65 de ani. Doar cinci țări au 67 de ani ca vârstă de pensionare, grup la care se va alătura Regatul Unit dacă va merge mai departe cu un plan anterior de a crește vârsta de pensionare la 67 de ani în 2028 de la vârsta actuală de 66 de ani, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu