Avertisment teribil! UE se destramă: Problemele sunt extrem de grave

Analistul și autorul american Robert D. Kaplan apreciază că Uniunea Europeană tinde să se destrame treptat și este sceptic că liderii europeni vor reuși să rezolve problemele generate de criza refugiaților și de creșterea amenințării terorismului.

"Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat și că, în loc de o Europă unită, veți avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului și va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza și vor găsi diverse soluții pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face", a spus Kaplan.

În opinia sa, pe fondul problemelor profunde cu care se confruntă Uniunea Europeană, populația din țările central și est-europene, inclusiv românii, înclină tot mai mult spre SUA.

"Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum și alte popoare din Europa Centrală și de Est, fie din țările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-și puterile", afirmă analistul.

Robert D. Kaplan

Dăstrămarea UE afectează grav NATO

Kaplan avertizează și că o Uniune Europeană care devine din ce în ce mai slabă duce și la slăbirea Alianței Nord-Atlantice, iar în acest context statele din regiune au un argument în plus pentru a se apropia mai mult de SUA.

"Să privim lucrurile în felul următor. Cu cât UE devine mai slabă, cu atât NATO devine mai slab, pentru că cele două sunt interconectate. Dacă sunt semne de întrebare cu privire la NATO și la UE, atunci Bucureștiul, Varșovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor și apărare", a arătat Kaplan.

Robert D. Kaplan a publicat recent o nouă carte ce este dedicată României și se intitulează "In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond" ("În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe").

Volumul în limba engleză va fi lansat la sfârșitul acestei săptămâni în cadrul unui eveniment găzduit de Ambasada României din Washington D.C. În primăvară cartea va fi tradusă în limba română, iar în luna mai autorul va face un turneu de promovare a cărții în România.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărți de politică externă și călătorie traduse în numeroase limbi, fiind desemnat de două ori de către revista Foregin Policy printre "Primii 100 de gânditori ai lumii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel