Avertisment pentru viitorii studenți din România. Ce se întâmplă în facultăți

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția asupra faptului că taxele de admitere la facultate sunt "aberante", de la 50 la 350 de lei.

Din momentul în care tinerii se înscriu la o facultate și pânâ când obțin o diplomă, ei sunt bombardați de taxe uneori fără justificare.

"Lipsa serviciilor de consiliere și orientare de calitate din liceu îi face pe mulți absolvenți să nu aibă o opțiune clară cu privire la facultatea la care își doresc să se înscrie și aleg să își depună dosarele la mai multe facultăți, pentru a prelungi perioada în care se pot decide. Acest lucru este speculat de universități, care percep taxe de admitere (sau înscriere) generoase. (...) Deși costurile procesului de admitere implică doar plata personalului implicat în acest proces și a resurselor utilizate (care nu ar trebui să depășească câțiva lei sau zeci de lei per candidat), taxele de admitere sunt în medie de peste 100 de lei la toate universitățile din România", arată ANOSR, citând un studiu propriu efectuat la nivel național.

Taxă de "confirmare"

De asemenea, unele universități percep și o taxă de "confirmare", pentru ca studenții admiși să fie înmatriculați, numită și taxă de înmatriculare, care pleacă de la 25 de lei (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, unele specializări de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași) și ajunge la câteva sute de lei, cea mai mare fiind la "Grigore T. Popa" din Iași — 250 de lei.

Studenția, un lux

"Trăim vremuri în care a fi student a devenit un lux pe care nu oricine și-l permite. Încă din primele zile de studenție suntem bombardați cu fel de fel de taxe despre care nu știam și a căror valoare nu o putem înțelege. Mai târziu, ajungem la facultate și ne dăm seama că astfel de taxe există și în timpul anului universitar, doar că ele poartă alte nume: taxe de bibliotecă, taxe de eliberare a actelor de studiu, taxe pentru adeverințe, taxe de rulment sau garanție la cazare, taxe obligatorii pentru cantină și așa mai departe", afirmă Vlad Cherecheș, vicepreședinte educațional ANOSR, citat în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel