Ministrul Rafila îl contrazice pe Boloș. Câți medici sunt, de fapt, în România: "O să-l informez personal". Ce se întâmplă cu angajările

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Alexandru Rafila îl contrazice pe ministrul Marcel Boloș care a spus că, la nivel național, există 16.000 de medici. Ministrul Sănătății a vorbit și despre lipsa acestora din spitale și ocuparea posturilor vacante.

"În sistemul medical, avem 16.000 de medici aproximativ, iar solicitarea era ca, pentru jumătate, să se organizeze concursuri. Era o disproporţie clară între nevoia de posturi în sistemul medical. Pentru 2024, nu mai este nevoie de memorandum. Dacă s-a eliberat un post, în locul lui poate fi angajat fără memorandum. Au fost luni în care am avut şi o creştere de peste 15% a acestor cheltuieli de personal şi, după introducerea măsurii, ne-am stabilizat", a spus Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, la Digi 24

"O să-l informez personal pe domnul ministru Boloș"

"Cred că sunt aproape 57.000 de medici în România. Sigur că ei sunt distribuiți între diversele sectoare ale sistemului - spitale, în ambulatorii de specialitate, în alte tipuri de instituții plus medicii de familie. Aș vrea totuși să lămurim câteva lucruri legate de ocuparea acestor posturi. Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera în timpul anului pot fi ocupate fără memorandum, trebuie să înțelegem că, la nivelul multor spitale din țară, există lipsă de personal, în special medici.

Trebuie să găsim o soluție împreună și cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităților locale pot să organizeze concurs prim memorandum, care este inițiat de Ministerul Dezvoltării. Ne aflăm într-o situație paradoxală - pe de o parte, sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe orașe din țară și, pe de altă parte, câteva mii de medici rezidenți au devenit specialiști la sfârșitul anului trecut și, dacă ei nu au unde să angajeze, atunci o să plece din țară. 

Ori nu cred că suntem în situația în care să încurajăm plecarea medicilor din țară. Așa că eu sunt convins, când o să existe toată imaginea aceasta - și o să-l informez personal pe domnul ministru Boloș, o să discutăm împreună cu prim-ministrul, categoric - o să găsim o soluție pentru deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi și scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităților sanitare, pentru că cineva nu cred că angajează un medic de terapie intensivă sau medic de medicină de urgență decât dacă are nevoie și lucrul ăsta este evident în multe dintre spitalele, mai ales în orașele mai mici din România", a spus Alexandru Rafila, la Digi 24.

"Spitalele au solicitat aceste posturi "

"Eu cred că este nevoie de ele (n.r. de angajări), pentru că spitalele au solicitat aceste posturi pentru că ele să poată să-și acopere normativul de personal. Aceste posturi răspund unui normativ de personal, nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluție să le ocupăm prin concurs, conform legii, categoric. Cel puțin la domeniul medicină, avem 3000-4000 de specialiști care ies acum de pe băncile școlii, ca să spunem așa. E clar că noi trebuie să păstrăm acești tineri medici în România și, dacă există și nevoia, există și disponibilitatea că ei să lucreze în România, soluția este să scoatem costurile la concurs", a mai spus ministrul Sănătății.

"Va exista o soluție în perioada imediat următoare"

"Eu o să încerc să găsim o soluție. Sigur că lucrurile astea se stabilesc în Guvern - prim-ministrul ia decizia până la urmă și sunt convins că va exista o soluție în perioada imediat următoare să putem scoate la concurs cât mai multe dintre posturile libere din spitale. Cum vă spuneam, prin memorandum făcut de Ministerul Sănătății la spitale din subordinea Ministerului Sănătății sau de Ministerul Dezvoltării, care țin de autoritățile locale", a punctat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel